NA DANAŠNJI DAN: 8. prosinca

Obožavatelj ubio Johna Lennona – 1980. Dana 8. prosinca 1980. 25-godišnji Mark David Chapman ubio je Johna Lennona u New Yorku. Ubojstvo se dogodilo pred poznatom stambenom zgradom Dakota u kojoj su Lennon i Yoko Ono stanovali, a koja je smještena uz Centralni park. Ubojica Chapman imao je psihičkih problema i bio dugo opsjednut mišlju kako treba ubiti Lennona. Inače je od djetinjstva bio veliki obožavatelj The Beatlesa i Lennona. Pred ubojstvo doletio je u New York s Havaja i obilazio je taj grad po uzoru na lik Holdena Caulfielda iz Salingerovog romana “Lovac u žitu”. Na dan ubojstva Chapman je čekao Lennona pred njegovom zgradom. Oko 17 sati Lennon je izašao s Yoko Ono i uputio se prema limuzini. Chapman se rukovao s njime i Lennon mu je potpisao nedavno izašli album. Tom je prigodom napravljena i posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja fotografirao trenutak kada je davao autogram Chapmanu. John i Yoko su otišli, a Chapman je nastavio čekati. Konačno, John Lennon i Yoko Ono vratili su se oko 22:50 i tada ga je Chapman upucao. Pogodio ga je s četiri metka u leđa, a Lennon je preminuo deset minuta kasnije na putu prema bolnici. Do dolaska policije Champan je mirno čitao “Lovca u žitu” te nije pružao otpor i odmah je priznao krivnju.

Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne – 1821.
Po zanimanju je bio vojni časnik, a dosegao je čin potpukovnika. Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne “Lijepa naša domovino” Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima.

Tvorac čuvene kolonjske vode – 1685.
Farinina kolonjska voda je već u prvoj polovici 18. stoljeća stekla veliku popularnost. Dana 8. prosinca 1685. godine rođen je Giovanni Maria Farina, prvi proizvođač čuvene kolonjske vode.

Umrla sv. Narcisa od Isusa kao posvećena djevica – 1869.
Mlada svetica iz Ekvadora umrla je nakon posvećenog života ispunjenog molitvom i samoodricanjem. Dana 8. prosinca 1869. godine umrla je sveta Narcisa od Isusa Martillo.

Pjevač Jim Morrison bio je sin admirala i imao je IQ 149 – 1943.
Za vrijeme školovanja Jim je mnogo čitao, a izbor knjiga bio mu je neobičan. Dana 8. prosinca 1943. godine rođen je na Floridi pjevač Jim Morrison.

Početak Prve intifade (1987.)
Godine 1987. ubijen je izraelski premijer Jizchak Rabin. Dana 8. prosinca 1987.. došlo je do sudara izraelskog kamiona i dvaju palestinskih vatrogasnih vozila.