Dogodilo se na današnji dan 9. siječnja

Buhine Kuće, masakr nad Hrvatima1994.

Pokolj Hrvata u Buhinim Kućama Bio je to jedan od najtežih dana u borbama oko Viteza jer su upadom u Buhine Kuće snage Armije BiH presjekle vezu između Viteza i Busovače. Dvadeset i šest hrvatskih civila i vojnika masakrirano je 9. siječnja 1994. godine u naselju Buhine Kuće, nedaleko od Viteza u BiH, od strane specijalnih pripadnika Armije BiH. Naime, specijalci su u selo upali pod okriljem noći probivši crtu obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a. Muslimani su se dugo pripremali za operacije kod Viteza. Mjesec dana prije negoli su njihovi specijalci upali u Križančevo Selo, svakodnevno su prisiljavali hrvatske prognanike iz Zenice da prelaze bojišnicu. Na taj su način istraživali gdje se nalaze minska polja, a gdje onaj uzak put što sigurno vodi u selo. Uglavnom su tjerali žene i djecu, od kojih većina nikada nije stigla u Križančevo, a niti u Vitez. Samo ih je desetak uspjelo proći. Ostali su stradali u eksplozijama mina. Bio je to jedan od najtežih dana u borbama oko Viteza jer su upadom u Buhine Kuće snage Armije BiH presjekle vezu između Viteza i Busovače. Tako su se približili cilju da Lašvansku dolinu presjeku na dva dijela čime je bilo ugroženo 60.000 Hrvata koji su nastanjivali to područje. Iako im je za to trebalo manje od jednog kilometra, na sreću, u naumu nisu uspjeli. Borbe za strateški prevažne Šantiće i Buhine kuće vodile su se cijelim tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u središnjoj Bosni. Nakon upada muslimanskih snaga u ovaj prostor nadljudskim naporima HVO pokušava vratiti pod kontrolu prometnicu Vitez – Busovača.
Tome doprinosi i zapovijed pukovnika Tihomira Blaškića da se zauzme Zavrtaljka, ključna kota na planini Zahor u lepeničkoj enklavi. Na taj način težište se borbi prebacuje u područje Fojnice. I ako brojno nadmoćniji, zapovjedni vrh ABiH prebacuje snage Dragana Vikića i drugih njihovih specijalaca prema tom ratištu. Selo Šantići, zaselak Buhine kuće, postrojbe HVO-a su 20. siječnja 1994. godine vratile pod svoj nadzor u dobro pripremljenoj akciji. Vojnici HVO-a su pronašli 11 tijela masakriranih Hrvata. Mrtvaci su bili zavezanih ruku. Tijekom akcije oslobađanja Buhine kuće poginulo je još devet pripadnika HVO-a, a više desetaka ih je ranjeno. Među poginulima u oslobađanju Buhinih kuća je i istaknuti zapovjednik, legendarni Jozo Plavčić Đokac. Vitez mu se odužio tako što po njemu danas jedna ulica u Vitezu nosi njegovo ime. Selo Šantići, zaselak Buhine kuće, postrojbe HVO-a su 20. siječnja 1994. godine vratile pod svoj nadzor u dobro pripremljenoj akciji. Vojnici HVO-a su pronašli 11 tijela masakriranih Hrvata. Mrtvaci su bili zavezanih ruku. Tijekom akcije oslobađanja Buhine kuće poginulo je još devet pripadnika HVO-a, a više desetaka ih je ranjeno. Među poginulima u oslobađanju Buhinih kuća je i istaknuti zapovjednik, legendarni Jozo Plavčić Đokac. Vitez mu se odužio tako što po njemu danas jedna ulica u Vitezu nosi njegovo ime. (piše: Dražen Krajcar)

Nizozemac Adrian VI. izabran za papu – 1522.
Bilo je to doba početaka Lutherovog protestantskog pokreta. Posljednji netalijanski papa prije Ivana Pavla II. izabran je 9. siječnja 1522 godine.

O lijepa, o draga, o slatka slobodo – 1589.
Jedan od najvećih hrvatskih književnika, autor nezaboravnih stihova Himne slobodi, Ivan Gundulić, rođen je 9. siječnja 1589. godine u Dubrovniku.

Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske (1919.)
Narodna skupština u Čakovcu na trgu ispred franjevačke crkve, pred gotovo deset tisuća ljudi, 9. siječnja 1919. godine, donijela je Rezoluciju kojom se Međimurje i vraća u okrilje Hrvatske.