ZANIMLJIVOSTI IZ HERCEGOVINE

HERCEGOVAČKE RIJEKE

NERETVA- Legenda kaže da su Neretvi ime dali drevni Kelti ugledavši rijeku smaragdno zelene boje kako se moćno probija kanjonom, kojeg je tisućama godina uporno klesala, da bi napojila i dala život poljima u njenom donjem toku.
Uzviknuli su “Nera – Etwa!”, što bi na jeziku starih Kelta bilo “Božanstvo koje teče”! Kažu da je najhladnija rijeka na svijetu, ali da na svijetu nema ni “divnije rijeke ni divnijih pjesama o njoj”.

Neretva kod Počitelja

TREBIŽAT-Rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama 50 km. Kažu da devet puta ponire i izvire i pojavljuje se pod devet imena: Čuluša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški i Čapljina). Pravi nadaleko poznati vodopad Kravice.

Trebižat – vodopad Kravice

KRUPA- Ova rijeka je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno). Naime, kada se poveća vodostaj Neretve ta rijeka potisne Krupu prema izvorištu (Deranskom jezeru) pa teče uzvodno. kažu da nekoliko puta u jednom danu mijenja tok.

Krupa

BREGAVA- nastaje od stalnih vrela Bitunje i Hrguda i periodičnih vrela Malog i Velikog Suhavića. Dužina toka iznosi 31 km s prosječnim padom od 3,7 m/km. Ulijeva se u Neretvu kod mjesta Klepci, u općini Čapljina. Rijeka je udubila korito u obliku kanjona čije dolinske strane dostižu visinu i do 700 m. U proširenjima se nalaze aluvijalni nanosi. Veće mjesto kroz koje protječe je Stolac U kojem pravi veličanstvene vodopade.

Bregava u Stocu

TREBIŠNJICA- Trebišnjica je hercegovačka rijeka ponornica duga 96,5 km koja izvire na nadmorskoj visini od 398 metara. S podzemnim tokovima ukupne je dužine 187 km Trebišnjica je dio kompleksa podzemnih i nadzemnih rijeka čije je krajnje odredište Jadransko more, to jest rijeka Ombla (poznata i pod imenom Rijeka dubrovačka) koja se ulijeva u more kod Dubrovnika.

Trebišnjica

HERCEGOVINA24