Zagreb: Petogodišnji dječak preminuo jer je primio zaraženi krvni pripravak

Petogodišnje dijete preminulo je nakon što je u Klinici za dječje bolesti Zagreb primilo krvni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli, piše portal Danica.hr.

Prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku sastavljenom povodom obdukcije mrtvog tijela dječaka, on se liječio u Klinici za dječje bolesti Zagreb zbog metastatskog meduloblastoma, jedne vrste tumora mozga.

“Nakon što je primio koncentrat filtriranih i ozračenih tromobocita, dolazi do progresivnog pogoršanja općeg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno prije pogoršanja zdravstvenog stanja, izolirana E. coli.

MALIGNA BOLEST

Vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnom patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije”, navodi se u zapisniku.

Sudsko-medicinski vještaci navode kako je maleni dječak iz Zagorja bolovao od maligne (zloćudne) bolesti središnjeg živčanog sustava, dakle od jedne vrste tumora mozga koja se tipično javlja u ranoj dječjoj dobi.

“Bolest je liječena na uobičajeni način: tumor je uklonjen operativnim zahvatom nakon kojeg je provedena kemoterapija prve linije. Postignuta je remisija (zalječenje) bolesti koja je potrajala do listopada druge godine, kada se bolest ponovno javila sa slikom metastaza (udaljenih žarišta) u kanalu kralježnične moždine.

U liječenju ponovne pojave bolesti primijenjena je odgovarajuća kemoterapija druge linije kojom je ponovno postignuto povlačenje bolesti te je nastavljeno s davanjem tzv. visokodozažne terapije. Daljnji terapijski plan uključivao je autolognu transplataciju perifernih matičnih stanica (vraćanje vlastitih, prethodno prikupljenih i obrađenih krvotvornih stanica s ciljem bolje obnove krvne slike).

NAGLO POGORŠANJE

Kemoterapija predstavlja optimalan, ali ujedno i agresivan oblik liječenja jer sredstva koja se primjenjuju u okviru protokola terapije oštećuju, osim tumorskih, i stanice organizma, među kojima i krvotvorne stanice. Posljedica toga za bolesnika jest pojava brojnih nuspojava (popratnih nepovoljnih učinaka), što je bilo vidljivo i kod dječaka.

Nuspojave koje su se manifestirale bile su tretirane na odgovarajući način. Jedan od terapijskih postupka bilo i davanja krvnog pripravka – koncentrata trombocita. Ovaj pripravak je nadomjestak za manjak trombocita koji dovodi do sklonosti krvarenju. Predmetni krvni pripravak je primijenjen u ožujku 2018. godine.

Neposredno nakon njegove primjene, nastupilo je naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta te je on kasnije umro”, ističu vještaci.

Sud je u utorak utvrdio kako je “do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te da je on već kontaminirani krvni pripravak izdao Kliničkoj bolnici Zagreb”

“U pogledu tih činjenica suglasni su vještaci dr. sc. Davor Mayer i doc. dr. sc. Jasna Mesarić s vještacima referentnima Medicinskog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Dejanom Bogdanović i prof. dr. sc. Marijiom Definis, a to proizlazi i iz Stručnog mišljenja Ministarstva zdravstva.

ODŠTETA MILIJUN KUNA

Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog pripravka i smrti dječaka starog pet i pol godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno – posljedična veza.

Dakle, upravo je primitak krvnog pripravka kontaminiran bakterijom Eschericia coli kod dječaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog zatajivanja organa te, u konačnici, do smrti”, zaključio je danas sud.

Četveročlanoj obitelji dosuđena je odšteta od milijun kuna (oko 138.000 eura) koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Osim toga, mora im podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka.

Na odštetu su obračunavaju kamate od lipnja 2018. godine. Postane li presuda pravomoćna, ukupna odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 1,5 milijuna kuna. Zavod za transfuzijsku medicinu vjerojatno će se žaliti na danas izrečenu nepravomoćnu presudu.