Xhaka pobjedu protiv Srbije posvetio kosovskom heroju, pa smislio genijalan način da ga FIFA ne kazni

Sinoćnji susret između Srbije i Švicarske je obilovao incidentima, a ni nakon susreta se situacija nije smirila među akterima duela.

Tokom utakmice selektor i napadač Srbije Dragan Stojković i Dušan Vlahović su vrijeđali nogometaše Švicarske albanskog porijekla, dok na drugoj strani im nije ostao dužan kapiten Granit Xhaka.

Xhaka se tokom susreta hvatao za međunožje, psovao na albanskom, a i poslije utakmice je nastavio s provokacijama.

Na kraju susreta Švicarska je slavila rezultatom 3:2 i prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva, a Xhaka je pobjedu proslavio u bijeloj majici s natpisom Jashari i brojem 26.

Xhaka je tako, smatraju srbijanski mediji, odao počast kosovskom heroju Ademu Jashariju, osnivaču Oslobodilačke vojske Kosova koji je ubijen 1998. godine.

No, ključna stvar na dresu je broj 26 kojim se Xhaka “zaštitio”. S obzirom da bi ga FIFA sigurno suspendovala zbog političke poruke, Xhaka se pravdao kako nije mislio na Adema Jasharija, već na saigrača iz reprezentacije Ardona Jasharija koji nosi broj 26, no u Kataru nije ulazio u igru.

“Nema nikakve političke pozadine, radi se o posveti saigraču Jashariju. Došao je sa 20 godina u reprezentaciju kao i ja i zaslužuje poštovanje”, rekao je Xhaka.