UZALUD VAM TRUD, SVIRAČI: Odbijena apelacija Komšiću i Džaferoviću

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj je sjednici utvrdio da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i člankom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te člancima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, javlja Fena, a prenosi Večernji list BiH.

Ustavni je sud donio tu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. listopada prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ova odluka će biti objavljena nakon što suci koji su najavili izdvojena mišljenja ista dostave, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu s člankom 43. Pravila Ustavnog suda BiH, navedeno je na stranici Ustavnog suda.

Hercegovina24/ vecernji.ba