USUSRET KATRU 2022.: Dolazi 1,2 milijuna navijača iz cijeloga svijeta

Približava se najneobičnije svjetsko nogometno prvenstvo u povijesti – ono u Katru, a koje se prvi put u 92-godišnjoj povijesti ovoga natjecanja održava u studenome i prosincu, na Srednjem istoku, u arapskom svijetu. Prvenstvo će biti svečano otvoreno 20. studenoga na Al Bayt stadionu u Al Khoru, sjeverno od glavnoga grada Dohe. Kapacitet stadiona je 60.000 gledatelja. Prva utakmica ovogodišnjeg, po svemu neobičnog FIFA World Cupa, bit će ona između domaćina i Ekvadora. U razdoblju između 20. studenoga i 18. prosinca, Katar će ugostiti timove iz cijeloga svijeta, a bit će odigrana 64 meča.

NA SLICI: Stadion Al Bayt (Foto: Fifa.com)

Prema nekim procjenama, u Katru se tijekom prvenstva očekuje oko 1,2 milijuna navijača iz cijeloga svijeta. Kako su naveli organizatori, a prenosi Al Jazeera, najveća potražnja za ulaznicama je iz zemlje domaćina, Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije, Engleske, Meksika, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, Francuske, Brazila i Njemačke.

Za Katar vrijede i posebna pravila. Ako se odlučite za posjet ovoj zemlji i praćenje neke od utakmica, morate posjedovati Hayya karticu. Riječ je o svojevrsnoj osobnoj iskaznici za navijače, a moraju je imati svi oni koji uđu u Katar u razdoblju od 1.11. do 23.12., čak ako i ne planiraju gledati nijednu utakmicu. Ako već imate ulaznice, Hayya karticu možete zatražiti putem portala: http://hayya.qatar2022.qa/, a može se iskoristiti za višekratni ulazak u ovu zemlju sve do 23. siječnja 2023. Ova kartica njezinu korisniku omogućava besplatno korištenje javnoga prijevoza autobusom, metroom i tramvajem i to u dane utakmica.

Što se COVID-a tiče, za ulazak u Katar nije potreban ni brzi antigenski niti PCR test, kao ni potvrda o cijepljenju.

Također treba biti oprezan s alkoholom i e-cigaretama, pošto su katarski zakoni po tom pitanju jako strogi, a kazne rigorozne. Naime, FIFA i organizator prvenstva postigli su sporazum po kojemu će se samo na nekim stadionima (njih osam) moći kupiti bezalkoholno pivo, a prema najavama pivo (s alkoholom) i još neka alkoholna pića moći će se kupiti samo u fan-zonama tijekom utakmica, dok će inače alkohol biti dostupan samo u u licenciranim hotelskim restoranima i barovima. Alkohol u Katru nije moguće kupiti u trgovinama, a donja granica za konzumaciju je 21 godina.

Dakle, ako se već odlučite putovati u Katar i navijati za svoju omiljenu repku, pamet u glavu. Opreza nikad dosta!

Prvi put u povijesti Svjetsko nogometno prvenstvo održava se u arapskom svijetu (Foto: marca.com)