U Stocu otvoreni sajam Hercegovački plodovi mediterana

U organizaciji Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Gradskoga poglavarstva Stoca, JU Radimlja i JU Centar za kulturu i šport, a uz pokroviteljstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u petak je u Športskoj dvorani Stolac otvorena tradicionalna Sajamska manifestacija ”Hercegovački plodovi Mediterana”.

Predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg tom je prigodom prokomentirao kako je riječ o jednoj od onih manifestacija koje je Vlada HNŽ-a otpočetka prepoznala kao kvalitetnu i važnu za naše gospodarstvo i poljoprivredu, što je razlogom zašto kontinuirano podupire realizaciju sajma.

”Manifestacija ”Hercegovački plodovi Mediterana” na najbolji mogući način promovira sinergiju poljoprivrede, tradicionalnih obrta, turizma i lokalne zajednice, afirmirajući maslinu, smokvu i šipak kao jedne od znamenja ne samo stolačkoga podneblja nego i cijele Hercegovine”, kazao je Herceg, pozdravivši izlagače koji gaje tradiciju našega kraja te iznimnim radom daju obol očuvanju autentičnosti i autohtonosti plodova naše zemlje i svih njenih blagodati.

Čestitavši gradskim vlastima, na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem, Herceg je dodao kako posebna vrijednost ovoga sajma jest u tomu što on nije manifestacija isključivo izlagačkoga tipa, nego je i mjesto na kojem se može stručno progovoriti o perspektivama razvitka i mogućnostima privlačenja investicija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju.

”Ovo je mjesto na kojem se itekako može usvojiti nova znanja i vrijedna iskustva. To mi opet posebno daje za pravo izraziti i zadovoljstvo i potporu ovom uistinu značajnom projektu koji ima zavidnu tradiciju. Potičući ruralni razvitak i oživljavanje poljoprivredne djelatnosti, Vlada HNŽ-a ostaje čvrsto na tragu pružanja potpore nastojanjima naših poljoprivrednika, zapravo čvrsto na tragu svakoga oblika potpore još snažnijemu gospodarskom razvitku u cjelini. I ovom prigodom ističem kako upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvitka Županije za razdoblje do 2027. godine. Konačan nam je cilj ovakav vid proizvodnje podići na razinu samoodrživosti, pomoći povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva na ruralnim područjima i razviti poljoprivredu kao jednu od naših strateških razvojnih grana”, zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Za one koji nisu stigli prvog dana prošetati sajmom, u subotu je sajam otvoren od 9:00 do 18:00 sati.