U Splitu počela ‘Godina Miljenka Smoje’: Od “Borbene ponoćke” do koncerta za stoti rođendan novinara i književnika

HINA

Splitski advent u subotu je završio otvaranjem ‘Godine Miljenka Smoje’ povodom stote godišnjice njegova rođenja, a u sklopu koje će se tijekom cijele godine organizirati više od 30 programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu.

Koordinatorica događaja Herci Ganza najavila je kako će među više o trideset programa posvećenih Smoji u svibnju u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu biti izvedena dramatizacija “Borbene ponoćke “, kultne epizode iz televizijske serije Naše malo misto.

Premijera te kultne komedije kako je kazala Ganza, u ožujku će biti izvedena i u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Na Smojin rođendan, 14. veljače, u splitskom Fotoklubu upriličiti će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči rođendana gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu, dodaje Ganza.

U Žrnovici, gdje je njegovo grobno mjesto, 6. veljače biti će otvorena Smojina soba odnosno kantun u kojem će biti njegove stvari.

Ganza je rekla kako će u travnju biti promovirana i poštanska marka s likom tog splitskog velikana te je napomenula da će do svibnja na splitskoj Matejuški biti postavljena i Smojina spomen bista.

Novinar iz organizacijskog odbora Damir Šarac je na otvaranju ‘Godine Miljenka Smoje’ rekao kako je taj kroničar Dalmacije unatoč svim preprekama kojima su on i njegovo djelo bili izloženi ostao “nepreskočiva činjenica dalmatinske sadašnjosti”.

“Smoje u svojim djelima opisuje nas i naš karakter. Njegovi likovi su ljudi koje je sretao lutajući Dalmacijom i pišući reportaže o tomu,” naglasio je Šarac.

Miljenko Smoje rođen je u Splitu, 14. veljače 1923. godine, a umro je 25. listopada 1995. godine.