U BiH je 85 posto automobila staro 10 i više godina, dominiraju dizelaši

GOLF 2, miljenik BH cesta

Kako klix.ba, donosi, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je informacije o starosti automobila registriranih u našoj zemlji tijekom 2021. godine.

Prema posljednjem popisu, možemo reći da je Bosna i Hercegovina bogata automobilima koji su u drugim zemljama s pravom otišli u povijest.

“Od ukupnog broja registriranih putničkih automobila u 2021. godini njih čak 85% staro je 10 i više godina”, saopštili su iz Agencije.

Slijede ih automobili stari od pet do deset godina sa 10 posto, zatim mlađa generacija vozila od dvije do pet godine starosti (4 posto) i samo 1 posto automobila koji su stari do dvije godine.

Tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 984.899 putničkih vozila, a 75 posto njih koristi dizel kao vrstu pogonskog goriva, 21 posto koriste benzin i samo 4 posto automobila koriste alternativnu energiju.

Zanimljivo je da u 2021. godini broj registriranih automobila je porastao za 46.785 vozila u odnosu na 2020. godinu. Porastao je i broj registiranih mopeda za 371, a broj registriranih motocikala za 1.444 komada.

Svakidašnja pojava na našim cestama je Golf 2, koji je svugdje old timer. Pogotovo u ljetnim mjesecima smo svjedoci kolona koje ne prave šleperi i tegljači već ovi naši old timeri. . Kako prođu tehničke preglede bez lambda sonda, adblue, katalizatora, servo volana, ABS-a, to je već pitanje za stručnjake.