Svečano otvorena Stonska obilaznica

Foto: MetkovicNet

Za promet je otvorena Stonska obilaznica – posljednji dio pristupnih cesta za Pelješki most. Time je – nakon desetljeća planiranja i gotovo pet godina gradnje – završen projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske. Riječ je o dionici dugoj osam kilometara, a najveći je objekt most Ston čiji krajevi završavaju u tunelima.
Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri. Uoči puštanja u promet na Stonskom mostu prikazana je kratka projekcija razvoja cijelog projekta.

– Uspjeli smo s današnjim danom, s ovim posljednjim segmentom i zadnjim dijelom pristupnih cesta završiti jedan projekt, financiran europskim sredstvima, gdje smo pokazali i Europi i svijetu da je Hrvatska mala zemlja koja može uspješno koristiti europska sredstva i uspješno pripremati i provoditi ovakav velik infrastrukturni projekt, rekao je na otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU-u svima je u Hrvatskoj jasno koliko lakše, učinkovitije, jednostavnije rješavamo krupne razvojne iskorake koji će nam pomoći, pogotovo sada u europodručju, ostvariti veće prihode i veći rast BDP-a, a na taj način stvaramo pretpostavke za daljnja ulaganja, primjerice u cestovnu infrastrukturu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Puštanjem u promet Stonske obilaznice zaokružit će se cijeli projekt cestovne povezanosti južne Dalmacije u sklopu kojeg je prošle godine pušten u promet Pelješki most, izvijestila je u podnevnom Dnevniku Mateja Delija.

– Radi se o kompleksnoj gradnji. Ovo je cesta s 5 objekata, dva tunela, dva podvožnjaka i most Ston. Najbitnije je da će danas biti puštena u promet i time će ovaj kraj Hrvatske biti spreman za nadolazeću turističku sezonu, naglasila je.

O posljednjim pripremama pred današnje otvorenje izvijestio je inženjer Hrvatskih cesta Davor Perić.

– Ekipa na gradilištu radi posljednje pripreme – postavljaju se prometni znakovi posljednji, čisti se trasa i isprobavaju se sustavi u tunelima tako da sve bude spremno za danas.

– Na dionici je pet objekata. Od značajnijih su tuneli Supava i Polakovica po 1.300 metara, most Ston 485 metara i dva podvožnjaka, kazao je među ostalim predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić početkom veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u veljači je obišao radove na 7,9 kilometara dugoj zaobilaznici i kazao tada kako vjeruje da bi obilaznica trebala biti gotova do kraja ožujka.

HRT.hr