Sud BiH donio oslobađajuće presude u slučaju Dženan Memić

Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i dr. donio je presudu kojom se  optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužiteljstvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova. Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju Tužiteljstvo ima pravo žalbe.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. veljače 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život prenosi Dnevni Avaz.

Dok depo.ba prenosi obraćanje Dženanovog oca nakon čitanja obrazloženja presude, Muriza Memića

Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene. Znamo da je Osmicu ekspresno oslobodio isti sudac. Ovo je namjerno urađeno u Tužilaštvu BiH. Idemo mi dalje sigurno, meni je žao zbog građana koji su došli iz cijele BiH, sigurno nećemo stati. Poruka ilidžanskim begovima i ratnim profiterima: Doći ćemo po njih sigurno, ne mogu da ne odgovaraju – poručio je Muriz Memić.

Citirao je Đorđa Balaševića i dodao još jednom da on i njegova porodica sigurno neće odustati…

  • Neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac, mater svima ko god i šta god pokuša… Tužioci su život svoj dali da ovo dokažu. Hvala Gordani Tadić i Milanku Kajganiću – poručio je na kraju otac Dženana Memića..