Što se događa? Ponovno pomjeren rok otvaranja Mosta Počitelj!

biznisinfo.ba

Iako su iz Autocesta FBiH najavljivali da će kolosalni Most Počitelj, kao i cijela dionica autoputa koja će skratiti put do mora, biti pušten u promet do početka ljetne sezone, to se nije dogodilo.

Time je po tko zna koji put probijen rok za otvaranje ovog mosta koji je trebao biti završen još prije nekoliko godina, piše BiznisInfo.ba.

Prvi rok za kraj radova bio je još ožujak 2022. godine. Nakon toga je rok nekoliko puta pomjeran. Potom su  se na mostu pojavile i pukotine, čije je saniranje trajalo dugo vremena.

Proljetos je rečeno da su sve prepreke konačno uklonjene i da će most biti otvoren do početka ljetne sezone. No, iako sezona dugo traje i mnogi BH građani već uživaju na morskoj obali, most još nije u funkciji.

Prema najnovijim informacijama, radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, u okviru koje se nalazi ovaj most – “privode se kraju”.

Prema najnovijoj verziji koja stiže iz Autocesta FBiH, ovaj most treba biti pušten u promet “u tijeku ljetne sezone”.

Inače, izvođači radova su azerbejdžanska firma Azvirt Limited Liability Company, te kineske kompanije Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group. Kao podizvođač angažovana je kompanija Hering iz Širokog Brijega.

Ugovor o izgradnji potpisan je 20. lipnja 2019. godine, a vrijednost ugovora iznosi oko 56 miliona eura.

Ovaj most dobio je ime po istoimenom obliženjem gradiću koji je turističko središte u Hercegovini, a planirano je da bude dug 980 metara i visok 100 metara.

Kada će most biti u funkciji, zapravo je nemoguće kazati, s obzirom da je rok toliko puta pomjeran.

biznisinfo.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*