Što Dodik radi u Moskvi? Odlaskom je poslao poruku Vučiću, Putinu ovaj susret znači nešto drugo

FOTO: SPUTNIK/REUTERS

Autor: Denis Romac, Večernji list

Suradnjom s Putinom Dodik Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama pokušava poručiti da ga neće uspjeti izolirati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u utorak u višednevni posjet Moskvi, što je izazvalo priličnu pozornost javnosti s obzirom na to da je prkosni lider bosanskih Srba jedan od rijetkih političara iz ovog dijela svijeta koji redovito odlaze u Moskvu otkako je Vladimir Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju protiv Ukrajine.

Obostrana korist

Dodik je, zapravo, uz Orbánovog šefa diplomacije Petera Szijjártóa, jedini čelnik neke članice EU ili kandidatkinje za članstvo – a BiH je od prošlog prosinca kandidatkinja za članstvo u EU – koji još odlazi u Moskvu, ne skrivajući na čijoj je strani u ruskom ratu protiv Ukrajine, iako uvjerava da je u tom sukobu neutralan. U sadašnjim okolnostima skoro potpune izolacije s kojom se suočava Putin i Dodik je postao važan gost, o čemu svjedoči izjava Putinovog glavnog obavještajca Nikolaja Petruševa s utorka kako je “veoma zahvalan” Dodiku zbog dolaska u Rusiju, iako se Putin prema lideru bosanskih Srba nikad nije odnosio s osobitim poštovanjem, a njihovi razgovori uvijek su bili vrlo kratki i više su nalikovali fototerminima.

Russian President Vladimir Putin and Bosnian Serb leader Milorad Dodik meet in Moscow

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Riječ je o odnosu koji u ovom trenutku koristi Dodiku, baš kao što koristi i Putinu. Ruski mediji javljaju da su Dodik i Putin trebali razgovarati o cijeni ruskog plina za Republiku Srpsku, kojoj za mjesec dana dospijeva na naplatu dug od oko 200 milijuna eura na ime obveznica prodanih na Bečkoj burzi, što je iznos koji u Banja Luci nemaju, tako da je Dodik u Moskvi možda tražio i novac. Osim financijskih, Dodikov posjet Moskvi ima i jasnu političku dimenziju, a suradnjom s Putinom Dodik Velikoj Britaniji i SAD-u pokušava poručiti da ga neće uspjeti izolirati. On je, kao i Putin, već godinama pod sankcijama Washingtona i Londona, ali ne i Bruxellesa, iako se u posljednje vrijeme sve češće čuju zahtjevi da bi i EU trebala nametnuti sankcije Dodiku. Zbog Dodika je BiH, uz Srbiju i Bjelorusiju, jedna od tri europske zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji.

Štoviše, Dodik ne propušta priliku kako bi demonstrirao koliko podržava Putina, računajući da će mu se to isplatiti u Republici Srpskoj, gdje obožavaju Putina, baš kao što i Aleksandar Vučić “bliske” odnose s Putinom redovito pokušava naplatiti kod birača u Srbiji, gdje također masovno slave kremaljskog diktatora i njegove zločinačke “podvige”. Zato je Dodik sada najavio da će u Moskvi Putinu osobno dodijeliti Orden Republike Srpske za zasluge kojim ga je prije nekoliko mjeseci odlikovao, izazivajući burne reakcije u Bruxellesu, iako te reakcije nisu pratile ozbiljnije i opipljivije posljedice. Kada je pak riječ o Putinu, on koristi Dodika, baš kao i Vučića, kako bi održao iluziju o ruskom utjecaju na Balkanu, iako je taj utjecaj posljednjih mjeseci, zahvaljujući katastrofalno neuspješnoj invaziji na Ukrajinu, uglavnom sveden na simboličnu razinu.

Beograd se distancira

Čini se da to postupno shvaća i Vučić, čiji su odnosi s Dodikom u posljednje vrijeme izgubili raniju srdačnost, o čemu svjedoči činjenica da je televizija Una, čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, nedavno direktno prenosila masovne beogradske prosvjede protiv nasilja, vjerojatno najmasovnije demonstracije u povijesti Srbije, koje su se pretvorile u demonstracije protiv Vučića.

Russian President Vladimir Putin meets with Bosnian Serb leader Milorad Dodik in Moscow

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Dodikov odlazak Putinu u Moskvu zato možemo smatrati i Dodikovom porukom Vučiću, koji od početka invazije na Ukrajinu nije bio u Moskvi, a prije nekoliko mjeseci javno je ustvrdio da s Putinom “nije razgovarao mjesecima”, što je bio jasan pokušaj Vučićevog distanciranja od Putina.