NEMA “ŠTELE”: Sebiji Izetbegović poništena diploma!

SRAMOTAN EPILOG PO OBITELJ IZETBEGOVIĆ

Kako prenosi Dnevni avaz, na jučerašnjoj sjednici Senata UNSA-e Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, poništeno je zvanje magistrice s 30 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih. U povijesnoj odluci koju je Senat donio, između ostalog, navedeno je da se usvaja analiza komisije na osnovi prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava za poslijediplomski studij na UNSA-i.
Odlukom je definirano da se rektor UNSA-e zadužuje da donese rješenje kojim se poništava upis u matičnu knjigu magistranata broj I. od 1964 do 1998. godine pod rednim brojem 437., na ime dr. Sebija Izetbegović, koja je dana 19. ožujka 1998. obranila magistarski rad o temi “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu” i time stekla znanstveni stupanj magistrice znanosti, iz razloga što imenovana nije ispunila sve ispitne obaveze na poslijediplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Osim toga, zadužuje se stručna služba Sveučilišta u Sarajevu da u “Službenim novinama KS-a” proglasi ništavnim predmetni upis.

Prisutnima se nakon sjednice Senata obratio Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu.
“Od petka prof. Izetbegović u medijima javno prijeti i volio bih da je umjesto svih tih prijetnji pokazala diplomu magistre. Na fakultetu može imati posljedice izgubiti posao profesorice UNSA-e jer je na UNSA-i sklopila dijelom ugovor o radu s dijelom radnog vremena. Na poziciji u Kliničkom centru ne
znam može li imati neke posljedice. Ne znam njihove unutrašnje dokumente, a što se tiče UNSA-e, ovo može dovesti u pitanje poziciju prof. Izetbegović na Medicinskom fakultetu”, rekao je Škrijelj.
Kako je pojasnio, od 2016. do 2022. godine u provjeri je bilo više od 22.000 diploma i to je bila jedina diploma za koju se nije moglo utvrditi je li imala važeću dokumentaciju.
Dodao je da je sporno to što diploma magistra nije dostavljena UNSA-i i ne postoji.

“Ne postoji uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba koje bi trebalo pratiti zapise u indeksu. Mi smo dobili iz Zagreba službeni akt da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa niti izdati uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu, jer ne postoji odluka o priznanju ispita iz Zagreba i to bi trebalo biti zapečaćeno u sarajevskom indeksu. To su uobičajene procedure”, istaknuo je za Dnevni avaz, prof. Škrijelj.