Schmidt i Kordić na Badnji dan posjetili Sabornu crkvu u Mostaru

Sabornu crkvu u Mostaru u povodu Badnjeg dana, uz brojne vjernike, posjetili su visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Sveta liturgija jutros je u 9 sati služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u selu Lokve.

Večernje bogosluženje s nalaganjem badnjaka počelo je u 18 sati u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju. Nalaganje badnjaka u crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju počinje u 23 sata i 30 minuta.

U nedjelju, 8. siječnja, na Sabor Presvete Bogorodice, liturgija s početkom u 9 sati bit će služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

Inače, na Badnji dan se službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Božić je, uz Uskrs, najznačajniji blagdan za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Hercegovina24/FENA