Schmidt deblokirao formiranje Federalne Vlade

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt danas je donio odluku kojom je deblokirao uspostavu vlade Federacije BiH, okončavši višemjesečnu krizu koju je izazvala Stranka demokratske akcije (SDA).

Zastupnički dom Federacije BiH moći će odlučivati o potvrđivanju imenovanja nove vlade i bez potpisa oba dopredsjednika entiteta kako je to do sada propisivao ustav koji se pokazao manjkavim jer nije predvidio mehanizam deblokade, priopćio je Schmidt.

Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika koji bi mogli zasjedati već u petak.

Bošnjački dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo iz SDA do sada je odbijao potpisati odluku o imenovanju novog premijera i ministara koju je ranije donijela predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH, a odmah ju je supotpisao srpski dopredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a.

SDA je do sada koristila sve mehanizme kako bi blokirala provedbu tog dogovora iako stranka koju vodi Bakir Izetbegović nije uspjela okupiti većinu u Zastupničkom domu koja bi eventualno podržala njihov prijedlog za sastav nove vlade.

Novi premijer će biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik iz reda Hrvata Toni Kraljević iz HDZ BiH, a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a. U zadnji trenutak koaliciji se priključio HDZ 1990. kao i jedan zastupnik iz malene stranke Hrvatski nacionalni pomak, čime je popunjena praznina nastala nakon što su dvije manje bošnjačke stranke odustale od ranije postignutog koalicijskog dogovora.