SABORNA CRKVA PONOVO ZASVIJETLILA NAD MOSTAROM

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru večeras je ponovo zasvijetlila nad ovim gradom.

Nakon što su električari skoro dva mjeseca, svakodnevno radili na otklanjanju kvara večeras su prvi put upalili svjetla i uradili testiranje.

Foto: Top Portal

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić za Top Portal kaže da je uloženo mnogo truda da se učinjena šteta sanira i zahvalio se svima koji su se uključili i pomogli.

”Saborna crkva svijetli opet iznad Mostara što kod nas izaziva osjećaj i sreće i ponosa”, kaže Kojić.

On dodaje da je rasvjeta danas proradila, a da je večeras i sutra testiranje. ”Ako ne bude poteškoća ona ostaje ovako. Za sada nema nikakvih problema. Na sanaciji su radili majstori iz Mostara. Raznim improvizacijama su kroz postojeće kanale i zidove uspjeli da dovedu nekoliko tisuća metara kabela, spoje i ponovo priključe rasvjetu”, kaže svećenik Kojić.

On dodaje da zvona, nažalost nisu popravljena. ”Teško i da će se popraviti. Nastojaćemo i to da uradimo, ali ne znam hoće li će biti moguće i koliko će trebati vremena”, dodaje.

Da se uništena rasvjeta na crkvi popravi pomogli su Vlada Republike Srpske,  Elektro-Hercegovina, Grad Mostar, Jeverejska opština Mostar, Muftijstvo mostarsko, Mitropolija crnogorsko -primorska, Vlada FBiH, Vlada HNK, općine Istočni Mostar, Rudo, Berkovići, Novo Goražde, Čajniče,  te brojni građani koji su pozivima na humanitarne brojeve donarali sredstva.