Reprezentacija BiH bez Nikole Prce kao kuća bez krova

Prateći kretanje rezultata 7. kvalifikacijske skupine za Europsko rukometno prvenstvo 2024. Bosna i Hercegovina – Crna Gora 26:35, prisjetili smo se naslova „Tužna vijest za bh, sport: Nikola Prce se oprašta od reprezentacije“.

Upravo tim naslovom portal Sportsport.ba sredinom prosinca prošle godine, propratio je najavu povlačenja Nikole Prce iz reprezentacije. Moramo se prisjetiti da je to bila usiljena odluka, jer Prce znajući karakter Ivice Obrvana susjeda iz Metkovića, tadašnjeg izbornika BiH, vjerojatno ne bi ni otišao na Europsko prvenstvo koje je u siječnju ove godine igrano u Mađarskoj i Slovačkoj, da nije istupio taktički mudro. Nakon debakla od Crne Gore moramo podsjetiti da su se iz reprezentacije u Obrvanovom katastrofalnom mandatu, na brzinu uz Prcu povukli njezini dotadašnji oslonci Vladimir Vranješ, Ivan Karačić i Marko Panić, koji se nakon razgovora s novim izbornikom, Irfanom Smajlagićem vratio.

U ‘Večernjaku’ smo već prije dvadesetak dana, konstatirali da se Irfan Smajlagić prihvaćanjem ponude za vođenje reprezentacije zemlje u kojoj je rođen, ujedno prihvatio i trenutačno „najnezahvalnijeg posla u europskom rukometu“.

Tu našu konstataciju potvrdile su prve dvije kvalifikacijske utakmice protiv Slovenije i Crne Gore, koja baš i nije europska sila, koje su donijeli slabu igru i uvjerljive poraze. Rezultat prvog poluvremena utakmice protiv Crnogoraca 11:21, najbolja je potvrda trenutačnih slabosti našeg rukometa i skromnih dometa reprezentacije koja uoči početka kvalifikacija nije odigrala niti jednu kontrolnu utakmicu. „Đetići“ koje poslovično baš i ne odlikuje brzina tresli su nam mrežu svakih 1,4 minute! Na polovicu reprezentacije BiH prešli su ukupno 26 puta, a samo pet puta nisu poentirali?! Valja reći da je na sličan epilog mirisalo i na prvoj utakmici sa Slovenijom, kada su u Mariboru domaći u 20-oj minuti, imali 4:11, međutim onda su svjesni odnosna snaga, usporili pa konačnih 20:28 i nije djelovalo tako loše kao ovih – 11 protiv Crne Gore.

Zadovoljni vodstvom Crnogorci su također u drugom dijelu usporili dok su reprezentativci BiH zaigrali nešto bolje, međutim teški poraz se ipak nije mogao izbjeći, 25:36. Iako je rukomet ekipni sport iz tog sivila valja izdvojiti jedno ime, a to je Marko Davidović. Od 25 pogodaka izabranika Irfana Smajlagića Davidović je postigao deset! Koliko toliko pratili su ga Panić, Herceg sa po tri, Građen i Petić postigli su po dva, a Vukšić, Bošković, Ovčina i Hadžiomerović po jedan pogodak. Kod „đetića“ prednjačili su M. Vujović osam i Grbović sedam pogodaka. Vratari BiH imali su ukupno sedam obrana Bojić jednu, a Ahmetašević šest, dok su crnogorski sakupili 12 obrana, Matović pet, a Simić šest, plus sedmerac.

Međutim, unatoč za ovdašnje ljubitelje rukometa neveselim činjenicama koje smo u prilogu iznijeli, moramo kazati da su protekle dvije kvalifikacijske utakmice donijele nekoliko pozitivnih stvari. To je prije svega čvrsto prizemljenje, s ova dva poraza stigla je potvrda da je BiH trenutačno pri samom dnu europskog, zatim izbornik Smajlagić je na uvid dobio glavninu igračkog „materijala“ s kojim u ovom trenutku može raspolagati. Treće povratkom braće Burić i Josipa Perić, reprezentacija će nešto bolje stajati na terenu, međutim ni to nije dovoljno, pa će izbornik morati tražiti i nova igračka rješenja, jer neki od igrača baš i nisu na reprezentativnoj razini i kao četvrto morat će se povlačenjem Prce izdiferencirati novi vođa na terenu, a to mora biti igrač koji igra i obranu i napad, što znači da se nekim iskusnim igračima treba zahvaliti itd.

„Žao mi je što nismo imali vremena odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. U proteklih sedam dana igrači su dobili dosta informacija. Imali smo puno treninga, ali nismo imali prilike za uigravanje. Uz sve to igrali smo protiv ekipa koje su odlične. To je jedna škola.“, u izjavi za medije rekao je izbornik Irfan Smajlagić nakon poraza od Crne Gore. Reklo bi se precizno, kratko i jasno.

U drugoj kvalifikacijskoj utakmici sedme skupine Kosovo – Slovenija 24:29. Na ljestvici prije nastavka kvalifikacija u ožujku iduće godine, vode Crna Gora i Slovenija sa po šest bodova, dok su Kosovo i Bosna i Hercegovina na začelju bez bodova.

Piše: D. Musa

Hercegovački portal