Pripremite se: pred nama su pakleni dani i noći! DHMZ upalio crveni meteoalarm

Sljedećih dana nastavlja se pritjecanje još toplijeg zraka po visini, što će za posljedicu imati sve veći stupanj upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, a povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar. Minimalna temperatura između 19 i 21, a danju vruće, oko 35 stupnjeva, navodi u prognozi za HRT meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

U središnjoj Hrvatskoj bit će također vruće uz najvišu temperaturu između 32 i 35. Prevladavat će sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Veća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu sutra poslijepodne je u Gorskoj Hrvatskoj, dok će prijepodne prevladavati sunčano. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu gdje će osobito u prvom dijelu dana puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 30, na moru od 32 do 35.

Sunčano vrijeme i vrućina obilježit će utorak na srednjem Jadranu, još više u unutrašnjosti Dalmacije, gdje ipak u poslijepodnevnim satima može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Noću i ujutro bit će na moru ponegdje vrlo toplo. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more, kakvo će biti i na jugu Hrvatske. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka će već ujutro nekima biti previsoka, do 26, a najviša dnevna bit će od 31 do 35, u zaobalju i malo viša. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva.

DHMZ za utorak najavljuje pretežno sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Poslijepodne su uz umjeren, lokalno i jak razvoj oblaka vrlo vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj moguće i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 31 i 36 °C.

UPALJEN CRVENI METEOALARM

I u nastavku tjedna nastavljaju se ljetne vrućine uz još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz vrlo tople noći. Manje osvježenje danju donosit će vjetar s mora, jugozapadni i sjeverozapadni. Međutim, i dalje će na snazi biti najviši stupanj upozorenja na vrućinu koja može djelovati na zdravlje.

Prema prognozi DHMZ-a, u srijedu i četvrtak najteže će biti stanovnicima Rijeke, Splita i Dubrovnika, na vrhunac vala bit će u petak kada će u cijeloj zemlji, osim u gospićkoj regiji, biti iznadprosječne temperature. Već za srijedu je DHMZ ‘upalio crveni meteoalarm za cijelu obalu.

Osim u moru, osvježenje možete pronaći i u rijekama koje će se također zagrijavati, a od nedavno, možete također pratiti temperature nekih rijeka na web stranici DHMZ-a, prenosi Jutarnji list i Slobodna Dalmacija.

image

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*