Preminuo legendarni Milo Hrnić (video)

Foto Večernji list

Nakon duge i teške bolesti jutros je u 74. godini preminuo legendarni pjevač Milo Hrnić, doznaje Dubrovački dnevnik.

Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i preko 200 pjesama. Tri puta je tijekom 80-ih bio pobjednik splitskog festivala s pjesmama ‘Vrati se’, ‘Dalmacijo, ljubav si vječna’ i ‘Dobra večer prijatelji’, hitovima koji se i danas rado slušaju i pjevaju. Okušao se i u politici te je bio član Gradskog vijeća grada Dubrovnika, prvo kao čelnik HNS-a, a onda kao nezavisni vijećnik.

Hrnić je bio veliki zaljubljenik u svoj poziv. Bio je pravi pjevač, starog kova.

‘Mogao sam biti i bogatiji da sam pjevao na playback, no nisam to volio jer bez žive izvedbe nema umjetnosti. Događalo mi se nekad da bi publika toliko pjevala da ja nisam imao kad pjevati pa bih ih pitao – mogu li vam ja možda nešto otpjevati? To se događa posebno kad je kasno i kad su publika mladi ljudi’, izjavio je legendarni pjevač 2018. u video intervjuu za Dubrovački dnevnik.

Na pitanje zašto mladi slušaju mahom stare pjesme umjesto novih, Hrnić je tada odgovorio kako novoj glazbi nedostaje dobrih vibracija.

‘Nedostaje joj osjećaj. Danas imate izvođače koje ni njihovi roditelji ne slušaju, a kamoli netko drugi. Dogodila se masovna produkcija. Svi bi htjeli u glazbenike i pjevače, ali s tim se prvo morate roditi, a onda vrijedno raditi na tome. Velikih zvijezda više nema jer originali više nisu zanimljivi nego plagijati.

Svojoj sam majci išao u serenadu s klapom. Pjevali smo kao ludi naokolo. Išao sam i svojoj supruzi u serenadu dok mi je bila cura. Išli smo i prijateljima koji su imali neku svoju dragu. Ljudi bi nas posipali cvijećem dok bismo pjevali. Romantika je smisao življenja jer ona je nježnost, razumijevanje, ljubav među ljudima. Iz toga su proizlazile pjesme koje imaju emociju’, kazao je Dubrovčanin tada.

Dubrovčani su ga s Terezom Kesovijom 2004. godine proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Rođen je u glazbenoj obitelji 3. veljače 1950. godine. Njegov polubrat Antun Simatović bio je osnivač Poklisara – gospel pop benda, aktivnog od 1974. do 1988. godine. Hrnić je upravo za polubrata Antuna kazao da je bio njegov najveći glazbeni i životni uzor. Roditelji su Milu krstili imenom Bože, koje je dobio po djedu. Majka ga je od milja prozvala Milo pa su ga upravo po tom imenu poznavali prijatelji i profesori u školi. Ime je službeno promijenio tek kad se ozbiljno počeo baviti glazbom.

Nakon što je završio srednju školu, Hrnić je otišao ploviti. 1965. godine je kao pomorac u Indijskom oceanu doživio strašno nevrijeme. S ostatkom posade sudjelovao je u akciji spašavanja dvadeset lokalnih ribara koji su doživjeli brodolom i ističe kako je neopisiv osjećaj spasiti nečiji život, piše Biografija.com.

Hrnić je taj događaj navodio kao jedan od najsretnijih u životu. Za ono što su učinili bili su proglašeni počasnim građanima luke Bombaj. Nakon višegodišnje prekooceanske plovidbe Hrnić je odlučio da više neće ići ploviti pa se posvetio svojoj najvećoj ljubavi – glazbi.

Za vrijeme rata Milo Hrnić povukao se sa scene iz obiteljskih razloga. Tad se zaposlio u jednom hotelu u Cavtatu i proveo deset godina baveći se turizmom jer, kako je sam govorio, samo od pjevanja se nije moglo živjeti. Zbog bolesti i obiteljskih problema dulje je izbivao sa scene, ali je u prosincu 2008. napravio povratnički koncert u Splitu.

Iako je često naglašavao koliko voli svoj rodni Dubrovnik, za Split je govorio da je ‘majka’ njegove karijere i da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega. Upravo zato je bio izabrao Split kao grad u kojem je održao svoj povratnički koncert.

Sa suprugom Dubravkom, koja se također bavila glazbom, Milo Hrnić je u braku bio gotovo pedeset godina, a zajedno su imali dva sina – Srđana i Antu. Srđan je iznenadno preminuo 2020. godine, piše Index.

MILO HRNIC, IN MEMORIAM

Adio i dovidova, gosparu naš