Potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju

foto: GRAD ČAPLJINA

HERCEGOVINA24/GRAD ČAPLJINA

6. listopada

U uredu gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića danas je potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanović u Počitelju.

U ime naručitelja posla ondosno grada Čapljine ugovor je potpisao gradonačelnik dr. Vidić s izvođačem radova firmom GD „Bišina“ d.o.o. Mostar.

Kula Gavrankapetanovića najprepoznatljiviji simbol Počitelja je u lošem stanju, okolni zidovi se urušavaju, a krov je u tako lošem stanju da značajno ugrožava život u Počitelju. Usred uticaja atmosferilija, i jugozapadnog vjetra sa Neretve, vremenom je došlo do propadanja pokrova od kamenih ploča a kasnije i do propadanja dijela sekundarne drvene konstrukcije, naročito rogova, dijela vjenčanice i podrožnice. Na kraju je došlo do propadanja dijela primarne krovne konstrukcije što je dovelo do propadanja i urušavanja dijela jugozapadnoga krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Zbog velikog broja turista koji svake godine posjete Počitelj te zbog njihove sigurnosti potrebna je hitna sanacija krova.

Lokalna vlast u Čapljini poduzela je sve moguće mjere kako bi se ovaj najprepoznatljiviji simbol Počitelja rekonstruirao a potpisivanjem ovog ugovora izvođače radova obvezuje da posao završe do kraja godine, a već idući tjedan strojevi izlaze na teren.

Projekt je sufinanciran od strane Federalnog ministarstva kulture i športa kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i grada Čapljine.