POSNA JELA NA ULJU – Posni pilav sa šaranom

Posna jela
  • 2 kg šarana,
  • 3-4 glavice crnog luka,
  • 1/2 šalice riže,
  • šalica ulja za prženje luka,
  • 3 žlice ulja za umak,
  • žlica brašna,
  • 2 žlice pimenta (all spice ili aleva paprika).

Posni pilav sa šaranom priprema se na sljedeći način:

  1. Šarana očistiti, dobro oprati, odstraniti glavu i rep, pa ga narezati na veće komade.
  2. Komade posolite i na svako napravite nekoliko plitkih rezova.
  3. Luk očistite i nasjeckajte, pa ga prodinstajte na ulju, a pred kraj prženja dodajte malo pimenta (začina).
  4. Na dno dublje veće posude stavite dinstani luk, ravnomjerno ga rasporedite i pospite 1/2 šalice oprane riže.
  5. Na rižu stavite ribu, a zatim sve prelijte umakom.
  6. Umak se radi kao tanki namaz. Zagrijte tri žlice ulja, propržite žlicu brašna i žlicu aleve paprike. Kad porumeni dodajte šalicu mlake vode. Prokuhanim umakom prelijte luk, rižu i ribu.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se riba ne počne odvajati od kostiju.