
- 2 kg šarana,
- 3-4 glavice crnog luka,
- 1/2 šalice riže,
- šalica ulja za prženje luka,
- 3 žlice ulja za umak,
- žlica brašna,
- 2 žlice pimenta (all spice ili aleva paprika).
Posni pilav sa šaranom priprema se na sljedeći način:
- Šarana očistiti, dobro oprati, odstraniti glavu i rep, pa ga narezati na veće komade.
- Komade posolite i na svako napravite nekoliko plitkih rezova.
- Luk očistite i nasjeckajte, pa ga prodinstajte na ulju, a pred kraj prženja dodajte malo pimenta (začina).
- Na dno dublje veće posude stavite dinstani luk, ravnomjerno ga rasporedite i pospite 1/2 šalice oprane riže.
- Na rižu stavite ribu, a zatim sve prelijte umakom.
- Umak se radi kao tanki namaz. Zagrijte tri žlice ulja, propržite žlicu brašna i žlicu aleve paprike. Kad porumeni dodajte šalicu mlake vode. Prokuhanim umakom prelijte luk, rižu i ribu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici dok se riba ne počne odvajati od kostiju.