Posljednje zbogom Stoli

U redakciji Večernjeg lista BiH danas je održana komemoracija u povodu smrti Stojana Stole Lasića, najpoznatijeg mostarskog fotografa, može se slobodno reći – institucije Mostara, koji je više od dva desetljeća i fotoreporter Večernjega lista.

Prigodnim riječima od Stole su se oprostili njegov dugogodišnji prijatelj i radni kolega Oliver Cvitković, glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH Jozo Pavković te kolumnist Večernjaka akademik Josip Muselimović.

– Stolu poznajem puna četiri desetljeća, još od vremena stvaranja Mostarskih kiša i Mostarskog teatra mladih. U Večernjaku smo zajedno proveli punih 25 godina. Obojica smo počela kao fotoreporteri, ali za razliku od Stole, koji je pedantno vodio evidenciju u kojoj se nalazi više od dva milijuna fotografija, ja se u svojoj arhivi teško snalazim. Iako Stolu više nećemo sresti na ulicama njegova Mostara, na izložbama i stadionu Zrinjskog, zauvijek ćemo ga pamtiti po njegovim fotografijama koje je ostavio iza sebe. Stole, hvala ti još jednom za sve što si učinio za nas i Večernji list. Bio si dobra duša, a po tvojim djelima zauvijek ćemo te pamtiti – riječima prepunih emocija od svog dugogodišnjeg kolege i suradnika oprostio se glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

– Od Stole smo mogli mnogo toga naučiti, ne samo kad je u pitanju fotografija i novinarstvo već i o životu uopće. Učio nas je pravim i plemenitim vrijednostima. Bila je velika čast surađivati s tako velikim čovjekom koji je svojedobno stvarao kulturnu scenu Mostara i Hercegovine te odgojio na desetke mladih glazbenika i fotografa. Stolino ime zaslužuje posebno mjesto u povijesti ovoga grada, uz bok njegovim prethodnicima Antonu Zimoli i Ćirilu Ćiri Raiču – kazao je, uz ostalo, Cvitković.

Stojan Lasić svojim je fotografijama ispisao noviju povijest Mostara. U njegovu fundusu od dva milijuna fotografija nalaze se i one s prvih političkih skupova, prvih festivala, Dana Matice hrvatske, Etnofesta Neum, Melodija Mostara, Gospodarskog sajma u Mostaru, Mostarskog ljetnog festivala, fotografska građa s više od 500 izložbi i koncerata, prenosi Večernji list BiH.

– Ako budem pisao dopunjeno izdanje knjige “Mostarski dragulji”, prvo poglavlje kojim ću knjigu otvoriti bit će posvećeno Stoli Lasiću. Samo Matici hrvatskoj Mostar Stole je ostavio veliko blago u vidu kataloga i monografije i na tome mu vječna hvala. Također, iza njega je ostalo pravo blago koje će svjedočiti o jednom vremenu ovoga grada koje će izučavati povjesničari – kazao je u svome obraćanju Muselimović.

Stojana Stolu Lasića ispred mrtvačnice na Bijelom brijegu danas je na vječni počinak ispratilo mnoštvo njegovih sugrađana, rodbine i prijatelja, nakon čega je pokopan u obiteljsku grobnicu na Smrčenjacima.

Tekst i foto: VL/ Hercegovina24