Podignuta optužnica protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove BiH

Tužitelj Odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića, rođena 1961. godine u općini Šabac, državljanina BiH i R Srbije, uposlenog na poziciji direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, te nanio štetu proračunskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

U optužnici se navodi da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje R Srbije i R Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH, zatim da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netočne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM, te u istom iznosu oštetio proračun Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 220. Kaznenog zakona Bosne i Hecegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu financijsku i službenu dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.