Počinje 23. MFF

Novina je kako festival igra u jesenskom terminu i traje dan duže nego ranije, dok se programski nije mnogo mijenjao”, rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala na konferenciji za medije povodom otvaranja 23. izdanja festivala dokumentarnog filma koji će ove godine trajati od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. Generalni sponzor i ovogodišnjeg MFF-a je HT Eronet.

Istaknuo je kako će i ove godine festival ponuditi velik broj dokumentaraca u konkurenciji, ali i igrane naslove, filmove za djecu, dokumentarne hitove, no, nažalost, kako je ovo prva godina kada neće prikazati filmove iz programa Domaćih autora.

”Ovo neko postpandemijsko vrijeme svakako je utjecalo i na taj dio, te nismo na vrijeme završili projekte koji su aktualni, no pozitivno je da ćemo u sljedećoj godini imati bar pet dokumentaraca domaćih autora”, rekao je direktor MFF-a i pozvao sve na druženje i uživanje u filmovima u ovom festivalskom tjednu.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima, uz Topića, govorili su i Zdravko Mustać – festivalski izbornik, Robert Bubalo – producent festivala, Lucy Eagleson – voditeljica filmskih radionica te Misijana Brkić Milinković, uime HT Eroneta, generalnog sponzora.

”Nisam se ni jedne godine, kao ove, susreo s tolikom količnim sjajnih filmova i bilo mi je jako teško izabrati deset kratkih i dugih dokumentaraca koje ćemo predstaviti na festivalu”, rekao je Zdravko Mustać.

Istaknuo je kako je prijavljen velik broj filmova koji su osvajali nagrade po renomiranim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, no koliko je važan ovaj festival, potvrđuje i činjenica da su neki autori počeli slati filmove za premijeru upravo u Širokom Brijegu.

”To znači koliko širokobriješki festival ima ugleda u svijetu festivala ove vrste. Po filmovima koje prikazujemo mogu reći kako je MFF na tragu jednog autorskijeg, istraživačkijeg načina tretiranja same dokumentarne materije. Po mome mišljenju, ovo je jedan od najvećih i najjačih festivala do sada”, dodao je.

Naveo je kako ovo jest festival mediteranskog filma, no autori iz ovih zemalja se često bave temama koje nadilaze Mediteran, pa tako imamo filmove o događanjima u Africi, Ukrajini, Europi, te se stoga dobije široka lepeza tema kojim se bave autori mediteranskog kruga a zapravo prate realnost u kojoj živimo.

Robert Bubalo je predstavio i ‘glazbeni dan’ koji će se održati u okviru MFF-a. Promociju autobiografske knjige Željka Bebeka ‘U inat svima’, te premijeru filma o glazbeniku Vladi Kreslinu ‘Pjevaj mi pjesmu’.

“Bebek i ja smo na knjizi radili tri godine, u razdoblju korone, pa smo bili prisiljeni stalno prekidati naše susrete. To nas je dosta sputavalo, no tu suradnju ću pamtiti po nevjerojatnoj emociji koju je Bebek pokazivao. Ima tu mnogo tragičnih događaja u njegovom životu, autobografija je puna smrti iz različitih razdoblja”, rekao je Bubalo i dodao kako se nada da će uspjeti u Širokom Brijegu spojiti ova dva velika glazbenika da nastupaju zajedno.

Voditeljica MFF radionica Lucy Eagleson predstavila je dva kratka filma koji su proteklih dana u Širokom Brijegu snimali sudionici radionice a koji će biti prikazan na ceremoniji zatvaranja festivala.

”Deset godina smo zajedno ovdje u Širokom Brijegu na filmskim radionicama na koje smo iznimno ponosni. Tema filmova na kojima radimo ovu godinu jest tradicija i hercegovački običaji, te kako mladi s ovih područja uče o svojoj prošlosti, ali i žive u modernom vremenu”, rekla je medijska edukatorica i voditeljica MFF filmskih radionica. Dodala je kako je uz filmove koje rade najveći uspjeh proces kroz koji prođu te da su postali kao jedna velika MFF obitelj.

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta, koji je i ove godine osigurao bogate nagrade posjetiteljima festivala, istaknula je kako ih raduje što su ponovno s Mediteran Film Festivalom kao generalni sponzor i što i dalje imaju priliku rasti i družiti se s MFF-om, koji se ovoga puta odvija u novome, jesenskom terminu.

”HT Eronet, po dobrome starom običaju, kao što je to bilo i ranijih godina, osigurao je vrijednu nagradu za najsretnijeg gledatelja koji će ocjenjivati filmove u konkurenciji. Riječ je o pametnom satu Imilab Smartwatch KW66. Također smo omogućili besplatni Wi-Fi u press centru i kinu, a u našoj HOME.TV videoteci mogu se besplatno pogledati filmovi s prethodnih festivala, njih osam, i to do 16. listopada. MFF-u želimo još mnogo godina u kojima će donositi osmijeh na lice svim filmoljupcima, i, naravno, nadamo se kako će ga na tome putu i dalje pratiti HT Eronet”, rekla je Brkić Milinković.

Ovogodišnji MFF otvorit će dokumentarci iz službene konkurencije ‘Babajanja’ hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice i ‘Ljetne noći’ izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh. kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa ‘U fokusu’, filmovi za djecu u programu ‘MFF Fora’ te igrani film ‘Divljaci’ Darija Lonjaka. Festival donosi i promociju autobiografske knjige Željka Bebeka, dokumentarne filmova ‘Princeza’ i ‘Pjevaj mi pjesmu’.

Nakon svečanosti zatvaranja i projekcije filmova nastalih na MFF School-u, 23. izdanje festivala zatvorit će filmska odiseja koja istražuje kreativno, duhovno i glazbeno putovanje Davida Bowiea – ‘Moonage Daydream’.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Grand Prix, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Best Short. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF Audience Award.