PLJUSKA VUČIĆU Njemački mediji: Ulazak Srbije u EU realan je koliko i odlazak na Mars

“Srbiju se ne isplati uvjetovati prekidom pristupnih pregovora s Europskom unijom jer je ulazak u EU realan koliko i odlazak na Mars”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ali, bezvizna su putovanja već druga stvar.

“U posljednje vrijeme se često čuje optužba da Srbija po nalogu Rusije pokušava destabilizirati EU”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podsjeća se na tvrdnju Konstantina Kuhlea, zamjenika šefa zastupničke grupe Liberala u Bundestagu, koji je naveo da je “srpska Vlada Putinova produžena ruka na Balkanu”, a slično je rekao i Michael Stübgen, demokršćanski ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg, prenosi Deutsche Welle.

“Teško će on riskirati ozbiljan sukob s EU-om gdje se nalaze daleko najvažnija tržišta i trgovinski partneri Srbije – sve dok njegovo održanje na vlasti ne ovisi o tome“, piše Frankfurter Allgemeine. “Taj osjećaj izolacije je prilikom ukidanja viza 2009. došao kao teška noćna mora, bio je to pravi preokret. Bijes zbog povratka u tamna vremena, usmjerio bi se sigurno i protiv srpske Vlade.”

“Ali”, dodaje list, “predsjednik Vučić je već reagirao na upozorenja. U studenom će isteći dva srpska sporazuma o bezviznim putovanjima – s Burundijem i Tunisom, dok Bruxelles pritišće da se isto učini i s Indijom”, prenosi DW.

“Dakle, Europska unija ipak još ima utjecaj na Balkanu jer je viznom liberalizacijom dala nešto što države regije ne žele izgubiti”, zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.