Parlament danas glasa o (do)predsjedniku FBiH, Lendo poručio: Bez SDA nema nove vlade

Kako donosi klix.ba, za danas u 12 sati zakazana je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa jednom točkom dnevnog reda koja se tiče odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

Rukovodstvo FBiH čine Refik Lendo (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP). Zastupnici imaju zadatak da između njih troje odaberu tko će biti predsjednik, a tko dopredsjednici FBiH.
“Niti ja, niti SDA ne postavlja nikakve uvjete, mi nastojimo ozbiljno biti kreatori zajedno sa SDP-om, HDZ-om i ostalim koji trebaju biti dio vlasti, odnosno da se odaberu najbolji ljudi koji će predstavljati i obnašati određena ministarstva. Ja kao predstavnik Bošnjaka u okviru Doma naroda i član SDA nijednog trenutka nisam uvjetovao. Prema tome, nema nikakvih promjena kada je u pitanju moj potpis i učešće u odabiru Vlade Federacije”, kazao je Lendo.

Da bi se formirala Vlada FBiH, potrebna je suglasnost sva tri člana rukovodstva (predsjednika i potpredsjednika), što znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti, kao i donošenje drugih odluka.

“Oni koji misle da predstavnici Srba i Hrvata odlučuju u ime Bošnjaka tko će to biti u Vladi Federacije, onda se grdno varaju. Prema tome, Bošnjaci BiH nisu repa bez korijena, oni zajedno sa ostalim narodima i građanima BiH, odnosno FBiH najveće povjerenje dali SDA”, poručio je Lendo.

Istakao je kako najveći broj građana traži da SDA sudjeluje u kreiranju vlasti te da se u posljednjih mjesec dana stvara pritisak kako bi se na neki način razjedinilo rukovodstvo FBiH.

“Ja hoću s Lidijom i Igorom kreirati dobar ambijent u Vladi FBIH. Ako misle da će bez mene odlučivati, onda su malo pogriješili jer bez mene i SDA kako su to Ustav i zakon predvidjeli neće biti nove vlade”, zaključio je Lendo tijekom gostovanja u programu Televizije Sarajevo.