Najukletiji dvorci na svijetu

Izgubljene duše muče posjetitelje slavnih bastiona

HERCEGOVINA24, 8.listopada

Povijest mnogih ukletih dvoraca na svijetu puna je krvoprolića, izdaje i blaga. Prošarana prošlost i stoljeća postojanja čine ove lokacije savršenim izborom za duhove i utvare da pronađu svoje vječne domove.

Mnogo puta se kaže da više od jednog fantoma nastanjuje prostrani dvorac. Navikli su jedno na drugo – zajedno su opsjedali zidove stotinama godina – i vrlo vam vjerojatno ne žele ništa nažao. Ali ako se ikada nađete okruženi drevnom prostorijom ispunjenom prašinom, vlažnim kamenom i rosnom travom u dvorcu, budite svjesni svoje okoline. Moguće je da su duhovi odmah iza vas.

Izdvojiti cemo ih par za vas.

Dvorac Stirling: Sablasni susreti sa sluškinjom i njezinom kraljicom

Dvorac Stirling ima dugu povijest kao kraljevska rezidencija škotskih kraljeva i kraljica. Bio je sjedište moći na sjeveru. Zemlja na kojoj se nalazi dvorac prošla je kroz više ruku nego što se može nabrojati, od domorodačkih plemena do kraljeva Mercije, do Pikta u 12. stoljeću, i tako dalje.

Kaže se da žena poznata kao ‘Zelena dama’ luta hodnicima dvorca. Prema mještanima, dvorac je pun ženskih duhova svih boja duge. Zelene se dame, međutim, najviše plaši – možda je to zbog njezina izgleda, poznatog samo po dugoj kosi i užasnoj zelenoj haljini, ili je to možda zbog legende o njezinoj smrti.

Teoretizira se da je Zelena dama jedna od dvije osobe: kći vojnog zapovjednika koja je bila žrtva nesretne veze koja je na kraju dovela do samoubojstva, ili neimenovana služavka ili sluškinja Marije, kraljice Škotske.

Neki kažu da Zelena dama opsjeda dvorane Stirlinga zbog krivnje za kraljičino iskustvo na rubu smrti koje je uzrokovalo smrt same djevojke. Drugi kažu da je ona samo izgubljena duša, koja ne može nastaviti dalje zbog traume svoje smrti. Strah od Zelene dame vjerojatno dolazi iz vjerovanja da je ona znak nesreće. Drugi duh za koji se vjeruje da luta Stirlingom je žena zvana Ružičasta dama, koja bi mogla biti sama Marija, kraljica Škotske.

Mračne tajne dvorca Glamis: sablasna i čudovišna bića

Dvorac Glamis, jedan od najukletijih dvoraca u Velikoj Britaniji, bio je priča u Europi tijekom druge polovice 19. stoljeća. Dvorac je bio povezan s pričama koje su uključivale tajne prolaze, skrivene zatvorenike, obrede inicijacije i sjenovite figure viđene na bedemima kasno noću.

Tajna je očito bila toliko nevjerojatna da su je samo tri osobe smjele znati u jednom trenutku: grof, grofov nasljednik (nakon što je napunio 21. rođendan) i upravitelj imanja. Mnogi sumnjaju da je tajna umrla s 14. grofom; međutim, posjetitelji ne mogu poreći jezivu atmosferu koja se osjeća u dvorcu, posebno u usamljenim satima iza ponoći.

Prvi duh za kojeg se pričalo da je opsjedao hodnike dvorca bio je onaj lady Janet Douglas. Uhvaćena u regionalnu politiku, Lady Janet je optužena da je otrovala svog muža (6. lord od Glamisa) i na kraju je osuđena za vještičarstvo 1537. Spaljena je na lomači u Edinburghu. Rečeno je da duh Lady Janet favorizira toranj sa satom u dvorcu.

Ipak, najpoznatija legenda o dvorcu Glamis je ona o nepoznatom zatvoreniku, često nazivanom čudovištem, držanom u tajnoj skrivenoj odaji. Čudovište iz Glamisa opisano je kao deformirano, dlakavo, i uvijek zastrašujuće za vidjeti.

Neki svjedoci tvrde da su vidjeli sjenu čudnog stvorenja dok je kasno noću lutao bedemima. Jedna priča govori kako je dvorski radnik neočekivano pronašao vrata koja su vodila u dugačak, nepoznat prolaz. Hodajući u jezivoj tišini, čovjek je rekao da je vidio ‘nešto’ na udaljenom kraju prolaza. Pobjegao je i svoj susret odmah prijavio upravitelju imanja. Odmah su ga pozvali da emigrira u Australiju.