Nikšić – SDP BIH: Spremni smo ponuditi programska načela za formiranje vlasti, bez SDA se može, HDZ BiH neizbježan

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je potvrdio da će nekoliko stranaka početi s formiranjem vlasti u kojoj neće biti SDA. Istakao je uvjete OHR-u i najavio je da će se tražiti ponovno brojanje glasova Općih izbora za sve razine vlasti.

Nikšić je prije par dana sazvao u centrali SDP-a sastanak kojem su nazočili predstavnici NiP-a, NS-a, NES-a, PDA, Bosanskohercegovačke inicijative Fuada Kasumovića i Za nove generacije. Prema riječima Nikšića, riječ je o strankama koje su prešle izborni prag, a ne o svih 11 koje su podržale kandidaturu SDP-ovog Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da će od Ureda visokog predstavnika tražiti (OHR) da pojasni nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

“Želim naglasiti da inzistiramo i neki će danas ili će u narednim danima imati sastanke s OHR-om. Tražimo žurno i precizno pojašnjenje odluke. Suglasni smo i pridružujemo se zahtjevima Središnjeg izbornog povjerenstva da ne dodjeljuje mandate (u Domu naroda Parlamenta FBiH) dok se ta odluka ne definira, dok se jasno i precizno ne protumači”, obrazložio je.

Predsjednik SDP-a je objasnio zašto će spomenute stranke tražiti ponovno brojanje glasova.

“Usuglasili smo se da insistiramo da CIK što prije moguće, a već su protekli zakonski rokovi, objavi preliminarne rezultate. Utvrđene su značajne zloupotrebe u izbornom postupku, a da se nakon objave rezultata uđe u u ponovno brojanje glasova za sve razine vlasti. Inzistiramo na analizi i evidentiranju nevažećih listića. Neprirodno je da broj nevažećih listića bude skoro pola miliona”, ukazao je.

Poručio je da su otvoreni da o formiranju vlasti razgovaraju s drugim strankama, a koje su parlamentarne nakon posljednjih izbora. Najavio je da će se formirati radne skupine koje će utvrditi program na temelju kojeg će raditi nova vlast.

Potvrdio je da su spremni razgovarati i sa Strankom za BiH o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nikšić je za SDA kazao da je to stranka koja nije neizbježna za formiranje vlasti, dok je za HDZ kazao da je neizbježan na višim nivoima. Optužio je SDA da već “mešetari, pojedinačno razgovara sa zastupnicima o formiranju vlasti”.