Nastavlja se program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u

HERCEGOVINA24

Misijana Brkić – Milinković

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i zdravstvenim ustanovama, nastavlja sa županijskim programom ranog otkrivanja raka dojke i u iduće četiri godine.

Riječ je o programu koji je HN županija pokrenula kao prva u FBiH, a provodi se od 2019. godine. Program se temelji na europskim smjernicama za osiguranje kakvoće probira (skrininga) i dijagnostike raka dojke.

Implementacija programa započela je u siječnju 2019. godine te je prekinuta za vrijeme COVID-19 pandemije, sukladno tadašnjim naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o zaustavljanju svih preventivnih programa. Čim su se stekli sigurni epidemiološki uvjeti i zabrane prestale vrijediti, ponovno su otpočele aktivnosti provedbe ovog programa.

U razdoblju od rujna 2019. do početka pandemije i obustave Programa (ožujak 2020. godine) te od 1. siječnja 2022. do 30. lipnja 2022. godine otkriveno je ukupno 35 pozitivnih nalaza (u ovoj godini 18). Otkrivanje promjena u ranoj fazi bolesti značajno utječe na pozitivan ishod liječenja, smanjuje smrtnost, značajno utječe na kvalitetu života žena oboljelih od raka dojke i znatno smanjuje troškova liječenja. Sve navedeno nedvojbeno potvrđuje potrebitost i ekonomsku opravdanost provedbe Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke i u iduće četiri godine (2023. – 2026. godina), naglasili su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, naglašavajući kako su sve zdravstvene ustanove uključene u provedbu programa iskazale spremnost za daljnjim sudjelovanjem u istom. Inače, mamografija se provodi u domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini (za Čapljinu, Stolac i Neum), Čitluku, Konjicu (Konjic i Jablanica), Prozoru-Rami.

Poziv ženama u dobi od 45 do 69 godina na mamografiju, stiže na kućnu adresu. Svrha ovog programa pod nazivom: Misli na sebe, odazovi se; Rana detekcija spašava život, jest omogućiti ženama besplatno obaviti mamografski pregled u zakazano vrijeme, a bez listi čekanja.

Uz poziv se dostavlja i anketni, mamografski upitnik.

Za pregled nije potrebna uputnica obiteljskog liječnika; u zakazano vrijeme koje se dogovara izravno s nadležnim domom zdravlja, treba se doći s osobnom iskaznicom i nalazom i slikama posljednje mamografije.

Ovaj program naišao je na odobravanje. Branka, 48-godišnja Čapljinka, kaže:

„Sve pohvale za ovaj program. Poziv sam dobila na kućnu adresu i dogovorila točan termin dolaska. Inače se redovito kontroliram, dosad sam obavila dvije mamografije, ali oba puta sam ih platila u privatnoj ustanovi. Ovo je potez za svaku pohvalu, baš kao što se na pozivu ističe kako je potrebno podizanje svijesti o značaju prevencije jer rak otkriven na vrijeme je – izlječiv“.

Dodajmo ovome kako će s nalazom mamografije biti upoznat nadležni obiteljski liječnik u roku od 21 dan, a isti će se moći preuzeti prijavom na link: https://epacijent.zzo.ba.

Inače, listopad je mjesec u kojemu se obilježava Dan ružičaste vrpce, dan borbe protiv raka dojke.