Na hrvatskim autocestama, nestaju kućice, cestarina će se plaćati ENC-om ili preko registracija

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U novom sustavu ENC uređaji bit će vezani za vozilo (registarsku oznaku dotičnog vozila), što znači da će se cestarina naplaćivati samo za transakcije dotičnog vozila

Hrvatske autoceste objavile su danas javni natječaj za odabir izvođača Elektroničkog sustava naplate cestarine. Natječaj je od danas dostupan u Europskom oglasniku javne nabave i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina i trajat će 60 dana. Procijenjena vrijednost nabave novog sustava naplate cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj iznosi 100.000.000 eura.

Natječaj za uvođenje novog sustava naplate cestarine financira se iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).
Cilj ovog projekta je potpuna obnova postojećeg sustava naplate cestarine u Hrvatskoj, uključujući uvođenje novog sustava elektroničke naplate cestarine na temelju rješenja slobodnog protoka s više voznih trakova (MLFF) bez zaustavljanja vozila s bezkontaktnim načinima plaćanja.

U novom sustavu cestarina će se naplaćivati ovisno o prijeđenoj udaljenosti i skupini vozila. Na svakoj će lokaciji na autocesti na kojoj je vozila potrebno prepoznati – na naplatnim točkama na autocesti i izvan autoceste -postojati portal s ugrađenim DSRC čitačima, koji će omogućiti komunikaciju s ENC uređajima ugrađenima u vozila. Portali će na naplatnim točkama imati i kamere za detekciju prolaza vozila povremenih korisnika autocesta, donosi vecernji.hr.