Na današnji dan 3.11.1994. godine je oslobođen Kupres

Nakon dvije godine srpske okupacije postrojbe Hrvatskog vijeća obrane u silovitom su udaru 3. studenoga 1994. oslobodile Kupres.

Time je okončana združena operacija HVO-a i Armije BiH kodnog naziva „Cincar“. Operacija je dobila ime po planini i istoimenom vrhu Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma bila je to prva zajednička operacija donedavno sukobljenih strana, no ujedno bila je to i prva velika oslobodilačka operacija HVO-a. Iako potpuni nadzor nad Kupreškim poljem nije ostvaren, oslobođeno je 600 četvornih kilometara prostora pod okupacijom JNA i pobunjenih Srba.

Naime, kako bi kontrolirali Hercegovinu i velik dio Bosne, Srbi i JNA su još u travnju 1992., nakon žestokih borbi, premoćnim snagama, uz pomoć tenkova i zrakoplovstva, uspjeli okupirati ovaj prostor. Ipak nisu se zadržali dugo. Siloviti udar izazvao je golemo iznenađenje i paniku kod Srba o čemu svjedoče goleme količine napuštenog i zaplijenjenog naoružanja, streljiva i ratne tehnike.

Na srpskoj strani bilo je mnogo poginulih i ranjenih, te zarobljenih, dok su na strani HVO-a poginula trojica, a ranjena šestorica vojnika. Osvajanjem posljednjih srpskih uporišta, Donjeg i Gornjeg Malovana i sela Rilića, desetak kilometara južno od grada, vojnici HVO-a potpuno su očistili put prema Kupresu, a srpska vojska bila je prisiljena na paničan bijeg u smjeru Glamoča i Šipova. Nakon toga postrojbe HVO-a bez otpora su zauzele sam Kupres.

Sjeverozapadni dio Kupreškog polja prema Zloselima držali su Srbi, a nadzor nad Kupreškim vratima i područjem planine Šator na sheveru prema Bugojnu nadzor je preuzeo 7. korpus Armije BiH. Operacijom „Cincar” oslobođena je Kupreška visoravan kojom prolaze strateški važni prometni pravci prema Splitu i Sarajevu te Šipovu i Ramskoj dolini.

Također, Hrvatsko vijeće obrane pokazalo je u koliku je respektabilnu silu tijekom dvije godine rata stasalo, a pobunjenim Srbima odaslana je jasna poruka što ih čeka u ratnoj budućnosti. Naime, operacija Cincar prva je u nizu velikih operacija kojima je počelo oslobađanje prostora od srpske okupacije, a što će biti okrunjeno oslobodilačkim operacijama Oluja, Maestral i Južni potez.

HRT Dani ponosa