NA DANAŠNJI DAN 13. prosinca

Tridentski sabor je devetnaesti ekumenski sabor Katoličke crkve (1545.) kojeg je 13. prosinca 1545. otvorio papa Pavao III. u Tridentu (današnjem Trentu u Italiji). Sabor je bio odgovor na izazove koje je postavio pokret reformacije.

Na današnji dan 1816. rodio se Siemens. Njemački pionir elektrotehnike i izumitelj prve električne lokomotive, usavršavatelj telegrafa, te osnivač i danas znamenite tvrtke Werner von Siemens.

August Šenoa, hrvatski književnik, dramaturg, kritičar i prevoditelj, umro je 1881. godine. Okušao se u gotovo svim književnim žanrovima: u hrvatskom javnom životu javio se kao novinar dopisima u Pozoru, ali i u drugim listovima onoga doba (Glasonoša, Leptir, Naše gore list), a književnu djelatnost nastavio je pjesmama, novelama, romanima, feljtonima, kritičkim i teorijskim tekstovima, prijevodima.

Japanska carska vojska je 1937. godine ušla u staru kinesku prijestolnicu Nanjing (Nanking). U narednih mjesec dana izvršili su ono što je u literaturi poznato kao “silovanje Nankinga” – na razne divljačke načine su pobili do 300.000 osoba uz pljačku i masovna silovanja bez obzira na dob. Službeni Japan i većina njihovih historiografa ne priznaju japansko sudjelovanje u zločinima.

Na današnji dan 2003. godine američka je vojska u iračkom gradu ad-Dawru uhvatila (iskopala) bivšeg diktatora Saddama Husseina.