Na današnji dan, 12. prosinca

Papa Leon X. nazvao Hrvatsku “štitom i predziđem kršćanstva” – 1519.
Bilo je to doba snažnog pritiska Turaka na Dalmaciju, kad se činilo da bi cijela ta pokrajina mogla pasti pod tursku vlast, kao što se to ranije dogodilo s Bosnom. Na današnji dan počastio je papa Leon X. našu obranu od Turaka Osmanlija time što je nazvao Hrvatsku “štitom i predziđem kršćanstva”. Papa je to učinio pred zborom kardinala u Rimu, prilikom prijema hrvatskog poslanika Tome Nigera, koji je donosio zastrašujuće vijesti o turskim napredovanjima.

Hrvatski književnik koji se oženio zabranjenom djevojkom (1861.)
Dana 12. prosinca 1861. godine rođen je u selu Valentinovo, u Hrvatskom zagorju, književnik Janko Leskovar. Školovao se za učitelja, a nakon završetka naobrazbe počeo je raditi kao učitelj po školama diljem Hrvatske. Prvo radno mjesto bilo mu je u Valpovu, gdje se nalazio dvorac i veleposjed bogate barunske obitelji Prandau, za koju je i radio. Ondje se Leskovar upoznao s lokalnom djevojkom Terezijom. Ona je bila razmjerno niska podrijetla, a barun Prandau nije odobravao tu vezu. Ipak, Leskovar se oženio Terezijom, a zbog toga je izbio sukob između njega i baruna.

Zašto je glavni grad Indije preseljen iz Calcutte u Delhi? (1911.)
Dana 12. prosinca 1911. godine objavljena je odluka o preseljenju u Delhi glavnog grada Indije pod britanskom kolonijalnom vlasti. Odluka je izazvala prilično iznenađenje jer je donesena unutar zatvorenih britanskih kolonijalnih krugova. Do tada je Calcutta stoljećima bila središte britanske vlasti u Indiji, a u njoj je stolovao i britanski potkralj Indije. Taj se vrhovni upravni aparat odlukom iz 1911. godine preselio u Delhi.

Kako je osnovan Sovjetski Savez? – 1922.
Prije osnivanja SSSR-a postojao je niz nezavisnih republika u kojima su vladale lokalne boljševičke partije. Veliki dio ljudi pogrešno misli da je Sovjetski Savez nastao odmah nakon Oktobarske revolucije 1917. godine. On je zapravo osnovan 30. prosinca 1922. godine, dakle više od 5 godina nakon početka revolucije. Ugovor o stvaranju SSSR-a na taj su dan potpisale četiri republike: Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, Transkavkaska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, Ukrajinska Sovjetska Socijalistička Republika i Bjeloruska Sovjetska Socijalistička Republika. Dakle, prije osnivanja SSSR-a postojale su nezavisne republike u kojima su vladale lokalne boljševičke partije.

Hitler najavio iskorjenjivanje Židova – 1941.
Po Hitleru, Židovi su bili krivi za izazivanje svjetskog rata, a kazna za to trebalo je biti njihovo potpuno uništenje. Dana 12. prosinca 1941.godine Adolf Hitler okupio najviše dužnosnike nacističke stranke (NSDAP) i priopćio im svoju namjeru uništenja židovske rase. Dogodilo se to u Hitlerovim privatnim prostorijama u kancelariji Reicha u ulici Wilhelmstrasse u Berlinu. Prisutni su bili: Heinrich Himmler (šef SS-a i čitave njemačke policije), Joseph Goebbels (ministar propagande), Martin Bormann (Hitlerov osobni tajnik), Hans Frank (generalni guverner okupirane Poljske) i još 40-tak najviših stranačkih dužnosnika.

Jomo Kennyata postao prvim predsjednikom u povijesti Kenije – 1964.
Kenija je proglašena republikom, a britanska kraljica Elizabeta II. prestala je biti njenom vladaricom. Dana 12. prosinca 1964. godine Jomo Kennyata postao je prvim predsjednikom.