Mostar: Aluminij od minusa do milijarde KM prihoda

Ovo je nezabilježen slučaj u BiH da neka kompanija u ovako kratkom roku doživi ovakav procvat i rast. Prihodi kompanije Aluminij Industries u prethodnoj godini premašili su iznos od milijardu KM.
Ovo je nevjerojatan rezultat jer dolaze nakon samo nešto više od dvije godine otkako je kompanija počela s radom, na temeljima propalog giganta Aluminija koji je bio jedno od najvećih poduzeća u BiH.
Podsjetimo da je M.T. Abraham Group, vlasnik Aluminij Industries, revitalizaciju pogona Aluminija pokrenuo u 2020. godini.

Te godine su ostvareni prihodi od manje od milijun KM i gubitak od preko tri milijuna KM. Već naredne godine se prihodi penju na oko 470 milijuna KM, da bi u 2022. bili više nego udvostručeni i popeli se na milijardu i tri milijuna maraka, prenosi Biznisinfo.ba
Tvrtka se prošle godine plasirala na peto mjesto najvećih kompanija u FBiH po ukupnim prihodima. Ostvarena je neto dobit od 55,8 milijuna KM, po čemu su također peti od svih kompanija u Federaciji BiH.
Također raduju naznake da se investitor ne namjerava ovdje zaustaviti, te se može očekivati dalji rast kompanije koja je postala jedan od najvažnijih gospodarskih društava u cijeloj Bosni i Hercegovini.