Monografija o dva desetljeća Mostarskog proljeća predstavljena publici u Zagrebu

HERCEGOVINA24, 06. listopada

U Zagrebu je završen 1. festival knjige Matice hrvatske – “Matica dobrih knjiga”, koji je okupio niz ogranaka iz Republike Hrvatske te dva iz BiH – onaj iz Mostara i Čitluka. Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je tako 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su mogli uživati u koncertima i izložbama.

Uz Maticu i njezine ogranke, na festivalu su sudjelovali i gosti: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Izaslanstvo mostarskog Ogranka MH predvodila je glavna tajnica Misijana Brkić-Milinković koja je u programu festivala predstavila monografiju o 20 godina Mostarskoga proljeća autora Dragana Marijanovića, a koju M. Brkić-Milinković, zajedno s Mirom Petrovićem, urednički potpisuje. O monografiji te samoj manifestaciji Mostarsko proljeće s glavnom je tajnicom MH Mostar razgovarala urednica Redakcije za kulturu HRT-a Zrinka Turalija Kurtak. Između ostaloga, publika na Matičinu festivalu knjige tako je mogla otkriti mnoge zanimljivosti o ovoj manifestaciji, koja iduće godine slavi 25. obljetnicu.

– Bila mi je čast uime Matice hrvatske Mostar biti dio 1. festivala knjige u organizaciji Središnjice te predstaviti rad našega Ogranka i nakladničku djelatnost s naglaskom na monografiju 20 godina Mostarskog proljeća. Ovaj festival bio je odlična prigoda da upoznam kolege iz drugih ogranaka te su dogovoreni i neki oblici suradnje za koje se nadam da će se realizirati.

Festival je, uistinu, donio niz zanimljivih promocija, a posebno bih istaknula onu na kojoj je o Izabranim djelima Ivana Slamniga, koja je priredio Tonko Maroević, govorio akademik Pavao Pavličić, veliki poznavatelj Slamnigova djela i drag gost Mostarskoga proljeća – kazala je glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković.

hercegovina24/VEČERNJI LIST