Mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao Vaskrs i poželio da dobro pobijedi zlo

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je čestitke pravoslavnim vjernicima povodom Vaskrsa, ističući da taj blagdan obvezuje na ljubav prema Bogu i bližnjima, a također i podsjetio da je to najveći blagdan pravoslavne vjere i crkve koji se naziva i praznikom nad praznicima.

– Zato ne gubimo nadu u pomenute istine, ali ni u onoga koji vaskrse, smrt satra i život darova Isusa Krista, poručio je mitropolit dabrobosanski i dodao da je “u vremenu opterećenosti i napetosti zbog sveukupne situacije u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu potrebno na trenutak odbaciti od sebe sve trenutne brige i probleme, te gledati u ono što je vječno i neprolazno”.

Mitropolit je poručio da je suština Vaskrsa sam Isus Krist, “koji je postavio sebe uskrsloga kao nepokolebljivi temelj svega novog što nastade i što jeste pod svodom nebeskim”.

– Svi problemi i nevolje ovog svijeta plod su ljudskih egoizama, osobnih i nacionalnih, te permanentnih neprijateljstava, prije svega prema Bogu, a zatim i čovjeku, ljudima i zajednicama drugih i drugačijih, te čovječanstvu uopšte. Treba odvojiti dio vremena i čuti poruke najvećeg kršćanskog blagdana, da Krist uskrsne iz mrtvih i da onima koji bjehu u grobovima život darova, poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski će na Vaskrs, u nedjelju, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u devet sati, dok će pashalno večernje biti služeno u 17. Svetom liturgijom u nedjelju, u šest sati, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, koju će služiti starješina hrama jerej Marko Maleš, Vaskrs će obilježiti i zenički pravoslavni vjernici.

– Velikim postom, a na kraju i velikim bogosluženjima, obilježili smo pobjedu života nad smrću. Svaki praznik vaskrsenja ohrabruje nas i daje nadu da će dobro pobijediti zlo, te da će među ljudima zavladati mir, poručio je Maleš i najavio kako će, tradicionalno, drugog dana Vaskrsa obići i pravoslavne vjernike u KPZ-u Zenica.