MINISTRE BOŽINOVIĆU JE LI NORMALNO KORISTITI VATRENO ORUŽJE PROTIV NAVIJAČA I TO U CENTRU GRADA !?

Prenosimo u cjelosti javno obraćanje Torcide ministru Božinoviću

FOTO: HERCEGOVINA24

Nakon odigrane utakmice između Hajduka i Dinama i mnogih repova koji su ostali iza nje -penala s VARa, privođenja velikog broja navijača, pojedinih novinskih članaka u jednoj zagrebačkoj tiskovini, napada na svečanu ložu u kojoj je sjedio Bruno Marić… saga se nastavlja. Naime, ispred kluba Torcide u centru grada izbio je sukob navijača Hajduka i pripadnika MUPa gdje je korišteno i vatreno oružje ,navodno , od strane policije.

Priopćenje Torcide prenosimo u cjelosti:

“MINISTRE OBUZDAJTE “ZVIJERI” DOK NIJE PREKASNO!

OTVORENO PISMO MINISTRU UNUTARNJIH POSLOVA, dr.sc. Davoru Božinoviću

Poštovani Ministre, obraćamo vam se povodom nemilih scena koje su se dogodile u petak 21. listopada 2022 godine, nakon utakmice Hajduka i Dinama, ispred prostorija KNH Torcida.

Po tko zna koji puta bili smo svjedoci razularenog ponašanja policijskih službenika prema navijačima, čiji je jedini krimen tu večer bio buka.

Kada bi buka bila povod za izrazito drsku i bahatu reakciju policije kakvoj smo svjedočili u prošli petak, onda bi policija na isti način valjda trebala intervenirati svaki vikend ispred brojnih splitskih kafića i noćnih klubova.

Uz jedan normalan pristup policijskih službenika do neželjenih scena ne bi ni došlo, pa se pitamo u čijem je interesu od strane policijskih službenika nepotrebno izazivanje kaosa.

Posebno Vam želimo skrenuti pažnju na postupanje policijskih službenika, koje ne smije biti proizvoljno, jer ipak ne živimo u totalitarnom sistemu već u parlamentarnoj demokraciji s jasno propisanim zakonima.

U tu svrhu Vas, poštovani Ministre, podsjećamo na PRAVILNIK O NAČINU POSTUPANJA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, kojeg Vi osobno propisujuete u “Narodnim novinama” dana 4.veljače 2022.

Članak 139, stavak 3:
Policijski službenik će uporabiti ono sredstvo prisile kojim se s najblažim posljedicama postiže cilj, te će prestati s uporabom čim prestane razlog za uporabu.

Svjedoci smo grubog kršenja navedenog članka, gdje su se (nažalost ne po prvi puta) policijski službenici pendrecima iživljavali na navijačima koji su svezani ležali na podu. Postoje i video snimci policijskog iživljavanja koji su izašli u javnost usprkos prijetnjama policijskih službenika da ih se izbriše.

Članak 144:
Uporaba palice je teži oblik uporabe tjelesne snage.
Policijski službenik neće uporabiti palicu prema osobi koja pruža pasivni otpor.

Pitamo Vas: kakav to otpor može pružati osoba koja leži svezana na podu?

Članak 161, stavak 6:
Radi prisiljavanja na razilaženje skupine kojoj je policijski službenik naredio da se raziđe jer se protupravno okupila ili se protupravno ponaša te tako može izazvati nasilje, dopušteno je uporabiti sva sredstva prisile osim vatrenog oružja, eksplozivnih sredstava i posebnih oružja.

Osim u prošli petak, podsjećamo i na nedavnu uporabu vatrenog oružja od strane policije na hrvatske građane kod Desinca, zbog čega nitko od policijskih dužnosnika nije odgovarao do današnjeg dana niti su rezultati istrage predočeni hrvatskoj javnosti.
Postaje li pucanje policije u navijače uobičajeni obrazac policijskog postupanja?

Treba li napomenuti da su u petak policijski službenici pucali u samom centru Splita i koliku opasnost to predstavlja za stanovnike i posjetitelje tog dijela grada.

Svjesni smo činjenice da se narod iz Hrvatske masovno iseljava u druge zemlje u potrazi za boljim uvjetima, znamo da ni hrvatska policija nije lišena manjka kvalitetnog kadra, stoga apeliramo, poštovani Ministre, da obuzdate “zvijeri” koje se kriju pod policijskim značkama, ili još bolje, vratite ih u školske klupe odnosno u policijsku akademiju, gdje iskreno vjerujemo, policijske službenike uče o njihovim ovlastima.

KNH TORCIDA”

Snimak KNH Torcida