KORIDOR Vc: Od Počitelja do Zvirovića put je dalek zemlja tvrda, ali pođe strina Mara ravno iz Mostara…

Radovi kasne, ali gradilište ipak živo...

Foto: avaz.ba

Kako piše avaz.ba, na dva mala mosta postavljaju se rasponske konstrukcije, a na tunelu Počitelj završeni su radovi na širokom iskopu.

Da su izvođači radova na gradilištu autoceste na jugu BiH, trasi poddionice Počitelj – Zvirovići debelo zakazali, potvrdili su nam iz JP „Autoceste FBiH“. Zbog toga će, izvjesno je, izvođač “China State Construction Engineering Corporation Limited” biti kažnjen naplatom penala u skladu s ugovorom.

U iščekivanju konačnog odgovora nadležnih na njihov zahtjev za novo produženje roka zanimalo nas je u kojoj su fazi trenutno radovi na izgradnji trase ovog dijela autoceste u dužini od 11 kilometara.

Naplata penala
Pod dionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača. Podijeljena je u dva LOT-a, a LOT 2 je kolosalni most Počitelj, gdje je već aktiviran mehanizam naplate penala.

Do sada je, kazali su nam iz „Autocesta FBiH“, završena ugradnja dva sloja asfalta, a privode se kraju radovi na sistemima unutrašnje odvodnje, vodozaštite, kao i ostalih instalacijskih radova. Intenzivno se vrše radovi na izradi zaštite kosina uz glavnu trasu postavljanjem zaštitnih mreža, kao i ugradnja sidara te mlaznog betona gdje je to potrebno.

Na pristupnoj cesti na M-17 je završena glavnina radova na širokom iskopu, a započeta je izrada potpornih zidova. Na cesti koja veže petlju Počitelj na magistralnu cestu M6 Čapljina – Stolac postavljaju se rubnjaci i radi se priprema tampona za polaganje asfalta.

Kada je riječ o dionici između mosta Počitelj i istoimenog tunela, završeni su radovi na širokom iskopu velikih usjeka visine i više od 70 metara te se izvodi zaštita kosina, uglavnom postavljanjem zaštitnih žičanih mreža.

Pri kraju

  • Radovi na jednom od zidova od armiranog tla se privode kraju te su započeti radovi na izradi drugog koji će imati visinu od oko 20 metara. Intenzivni su i radovi na izgradnji sistema odvodnje i vodozaštite, kao i ostalih vrsta instalacija. Na ovoj dionici se nalaze i mostovi M2 i M3, gdje se izvode radovi na rasponskim konstrukcijama istih – kazali su nam iz ovog preduzeća.

Ugradnja instalacija
U tunelu Počitelj su završeni svi značajniji građevinski radovi te se pristupilo ugradnji potrebnih instalacija. Na ostatku trase od tunela Počitelj do spoja na ranije izgrađenu dionicu u mjestu Zvirovići su većim dijelom završeni radovi na polaganju dva sloja asfalta, vrši se humuziranje razdjelnog pojasa i bankina te ugradnja sigurnosnih odbojnih ograda, kao i izgradnja zidova za zaštitu od buke.