Kako su internet portali pojeli dnevne novine ? Koliko se uopće kupuju novine ?

Koliko Hrvati kupuju dnevne novine i tjednike, podaci su poražavajući, enigma kako opstaju.

Prema podacima koje je objavila Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. neki od tjednika koji se smatraju najutjecajnijim u državi prodaju tek 2500 do 3500 primjeraka. Kako se može vršiti utjecaj na percepciju javnosti i opstati na tržištu postaje prava enigma.

Najprodavaniji nacionalni tjednici su 7Dnevno – neslužbene brojke govore o prosječnoj prodaji od oko 5000 primjeraka. Na trećem je mjestu Hrvatski tjednik s prosječnom prodajom od otprilike 4500 komada tjedno. Četvrti je tjednik Nacional, a peti tjednik 24sata Express. Oni imaju tržišne udjele od 5 do 10 posto, što znači da svaki od njih tjedno proda između 2500 i 3500 primjeraka.
Prodaja dnevnih tiskovina u odnosi na prošlu godinu pala je 11 posto u odnosu na godinu prije. Istine radi treba reći da se radi o pandemijskim godinama, pa će se vidjeti u podacima za ovu godinu kada su se više kupovale tiskovine.

Najveću prodaju i daje ima 24sata, neslužbene procjene govore kako se dnevno u prosjeku prodaje više od 30.000 komada. Drugi i treći su Večernji list i Jutarnji list, svaki s više od 20.000 prodanih primjeraka. Dalje slijede dnevni listovi Slobodna Dalmacija i Novi list.