IZETBEGOVIĆ : “Tamo gdje HDZ vlada Bošnjaci su građani drugog reda”

Erdogan i Izetbegović

Donosimo dio intervjua s BIR televizije (Medija centar IZ BiH) s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem koji se odnosi na položaj Bošnjaka na hrvatskim prostorima

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kaže:

Mi imamo napade na imame, na džamije, na objekte koji se pokušavaju obnoviti, uvrede. Vrlo ružnih stvari se desilo, a verbalni delikt se pokušava uvesti samo za muslimane, za Bošnjake – kazao je Izetbegović.

Slučaj džamije u Rabranima (Neum), kako je ocijenio, pokazuje da se navikavamo na to da tamo gdje HDZ vlada da su Bošnjaci građani drugog reda, da ne mogu da dođu do svojih prava.

Stalno pričaju o vlastitoj ugroženosti, a kada pogledate kako žive Bošnjaci u Čapljini, u Stocu i slično, to je jako loše. U Mostaru su sebi dali dozvolu za toranj za katedralu, koji je dvostruko ili trostruko veći nego je normalno, to je poruka o dominaciji. Izdali su sebi dozvolu u Mostaru na vakufu za izgradnju kazališta, a ne daju dozvolu za džamiju. Stavljaju oko nje žutu traku da ljudi ne mogu obaviti namaz. Zbog svega toga nam je potreban probosanski blok – nagalasio je Izetbegović.

U jednom takvom odgovoru na stanje Bošnjaka, kazao je predsjednik SDA, mora se zajedno nastupiti, “a ne da polovina šuti i da samo gleda kako da uđe u vlast, uz pomoć snaga koje to rade Bošnjacima”.

U intervjuu je Izetbegović govorio i o HDZ-u, hrvatskom korpusu i ulozi Hrvatske, ocjenjujući da najveću cijenu za nedosljednost u djelovanju, koja je varirala od pune podrške Bosni i Hercegovini i Bošnjacima do sušte suprotnosti, plaća sam hrvatski korpus, kazao je on.