Izetbegović prijeti: Schmidt se neće usuditi donijeti privremenu odluku koja bi pogodovala HDZ-u, jer ako to uradi…

Foto: facebook

Ne bih preporučio visokom predstavniku da to radi. Javna je tajna, Plenković je potvrdio da je prvu odluku dogovorio s njim, kaže Izetbegović

Kako donosi Oslobođenje, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, izjavio je večeras kako dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo brani poziciju bh. patriota i poziciju Bošnjaka.

Govoreći o jučerašnjem sastanku kojem se nisu odazvali lideri SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović, Izetbegović kaže da oni prave prijedloge bez SDA, paralelno sa tim optužujući njegovu stranku za blokade.

  • Pozivao sam, nisu se odazivali. Ovaj put smo zakazali sastanak, znajući da vjerovatno neće doći, da stvari učinimo jasnijima. Bez nas prave prijedloge sastava vlade, dogovaraju se, a onda nas optužuju za blokade. Oni su Lendi, koji je predstavnik Bošnjaka, namijenili ulogu poslušnika. Dakle, bez tebe ćemo odlučiti tko će biti u vladi, a ti to moraš potpisati. Nikako se ne može desiti da Lendo potpiše, on je iznio mogo teže bitke od ove. On brani Ustav, brani poziciju bh. patriota, poziciju Bošnjaka, rekao je Izetbegović.

Potom je govorio o ponudi SDA odnosno koncentrancijskoj vladi koju zagovaraju u ovoj stranci.

  • Ono što je SDA mislila jeste da izađemo iz ove krize kroz većinu u Predstavničkom domu. Trojka i HDZ tvrde da imaju većinu, neka je efektuiraju, ali nikako ne na način da to bude mimo dogovora sa nama. Ili neka se dogovore sa nama o koncentracijskoj vladi u koju bi svi ušli, jedan, dva ministarstva, za ovaj mandat tako. Ili, pak, dvije liste, jedna koju bi definirala SDA, a druga koju bi definirali Trojka i HDZ. Pa koja bude jača, koja dobije jaču podršku, odnosno ko dobije 50 ruku u Predstavničkom domu neka formira vlast u FBiH. Imali smo namjeru takvu stvar ponuditi. Nisu se odazvali, ni saslušali. Pristojnost vas obavezuje da dođete, Ustav da se dogovorite, oni sve to izbjegavaju u želji i nadi da će oktroirati visoki predstavnik i da će tako cementirati stanje u BiH, kazao je on u intervjuu za FTV.

Odluku Schmidta će, kaže Izetbegović, poštovati kakva god da bude.

  • Prihvatili ili ne prihvatili, odluke se poštuju. Ne bih preporučio visokom predstavniku da to radi. Javna je tajna, Plenković je potvrdio da je prvu odluku dogovorio s njim. To nije trebao uraditi. Sve što dalje bude radio visoki predstavnik, vjerovatno će ići u tom smjeru, da se fiksira i pomogne pozicija HDZ-a. Očigledno je da postoji jaka veza Schmidta i Plenkovića, ističe Izetbegović.

Smatra kako visoki predstavnik neće imati hrabrosti da donese odluku koja bi favorizovala HDZ.

  • Privremenu odluku, koja bi favorizovala HDZ, a nimalo ga ugrozila u budućim procesima, Schmidt se neće usuditi to uraditi. To bi izazvalo pobunu Bošnjaka, ne SDA. Zastupnički dom je donio rezoluciju u kojoj su kazali da bi se na taj način produbile nacionalne podjele, segregacija, pozivaju Schmidta da ništa ne nameće, nego da se mi dogovorimo, kazao je on.

Poručuje da međunarodna zajednica želi mir i stabilnost u BiH sačuvati na račun Bošnjaka. Kaže da se nisu pozabavili sa Dodikom, dok sa druge strane pomaže Čoviću i HDZ-u koji je blokirao Federaciju BiH u proteklim godinama.

  • Dodiku u kombinaciji sa kukavičkom dijela međunarodne zajednice i pravosuđa, radi ovo. On napravi referendum, za koji se ide u zatvor, oni ga zovnu na kaficu. Uradio je 4-5 stvari koje bi običnog građanina smjestilo s one strane brave. Kukavičluk pravosuđa koje se bavi namještanjem procesa, poput onog Novaliću, itekako je odgovoran za stanje koje imamo, kao i međunarodna zajednica, koja nam jedno priča, a onda ih ohrabruje, kao u odnosu na Dodika i u odnosu na Novalića. To je dio projekta koji treba nametnuti strahove i komplekse Bošnjacima.

Da mi imamo utjecaj na pravosuđe, ne bi se bavilo Zukićem, Sarajlićem, Novalićem, Cikotićem, Dudakovićem, Pušinom… Uspostave tezu u šta dio naivnih povjeruje. Ili da je SDA korumpirana. Prije godinu smo imali prvu tezu od strane Ambasade SAD. Ako nisu javno htjeli reći ko je taj, zašto nisu Tužilaštvu? Onda su za Osmana Mehmedagića kazali da je doveo kriminalce s novcem za kampanju SDA, ja im odgovorio tko su tu ljudi, imaju li to zadokumentirano? Dajte to, ja ću tražiti od SDA da izađe iz vlasti, ja ću izaći. Bez dokaza lijepe etikete onako kako im se svidi. Time dovode u pitanje i tu listu State Departmenta, smatra Izetbegović.

Sve u svemu kod Izetbegovica nista novo, Bošnjaci su patrioti, ili barem dio njih kako prezentira u krugu njegove stranke, Hrvati su anti – patrioti, Srbi secesionisti, Visoki predstavnik “spanđan” s Plenkovićem i HDZ-om, svi oni hoće da “naude njemu i njegovoj stranci, a kako njemu tako i Bošnjacima. On i i SDA su Bošnjaci, a stranke “osmorke” bit će svemirci… Zukić, Sarajlić, Novalić, Cikotić, Dudaković, Pušina, to su nevina dječica, jedan je to i dokazao pošto još nije naučio zakopčati sako i staviti masku. I tako dalje i tako bliže, kod Bakira ništa novo, a i po pitanju Vlade isto tako.