Iz policije su pojasnili imate li pravo i u kojim slučajevima na samoobranu

Samoobrana označava pravo na nekažnjen postupak pri korištenju mogućnosti obrane samoga sebe od djelovanja napadača. Definira se i kao izbjegavanje i sprječavanje napada na mentalni ili fizički integritet osobe. Napad može biti fizičke ili psihičke prirode. Pri samoobrani je iznimno dozvoljeno koristiti silu, ali samo u onoj mjeri u kojoj je potrebna za obranu. Isključena je kažnjivost djela počinjenih u samoobrani, izuzev kad se prekorači, tj. kad se upotrijebi veća sila od one koja j izazivala prijetnju. Postoji ma koliko to bilo nevjerovatno i samoobrana od pretjeranog verbalnog napada, ali njome se nećemo baviti sada.

Samoobrana je vrlo zahtjevno djelo za dokazivanje i odvagivanje intenziteta sile kojim se uzvraća pa često osobe mogu biti procesuirane za prekoračenje iste.

Glasnogovornik MUP-a KS gosp. Mirza Hadziabdić, je već istupao na ovu temu i pojašnjavao kako oštećeni često riskiraju da i oni počine krivično djelo ukoliko prekorače granice samoobrane.

“Ako vas neko napada, naravno da ćete se braniti. Ali, vaša obrana ne smije preći granice napada. Mora biti nešto razmjerno sili kojom se prijeti. Ne može vas neko ganjati nožem, a vi na njega pucati iz automatske puške. Uvijek se mora provesti istraga da se dokaže da je vaše djelovanje bilo opravdano, ta procedura je jasno propisana”, naglasio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić naglašava kako policija građanima upute redovno daje i preko zvanične web stranice, no ohrabruje ih i da čim u blizini svog objekta zamijete sumnjive osobe ili ponašanja – pozovu policiju koja će provjeriti zašto se nalaze tu.

Poznat je slučaj iz Hrvatske , gdje je Dragan Žugečić (79) sjekirom usmrtio Rusa Vladimira Tihonskog (28), koji je naoružan kalašnjikovim usred noći upao u njegovu kuću u Ribniku blizu Ozlja. Nesretni je starac očigledno morao okrvaviti ruke kako bi spasio svoj i život bolesne supruge Marije, braneći se od opasnog pljačkaša. Da starac nije u očaju posegnuo za sjekirom, on i njegova supruga vjerojatno bi bili ranjeni ili ubijeni, što jasno navodi na opravdanu samoobranu. Iako je, sudeći prema prvim dokazima s mjesta zločina, riječ o samoobrani, policija i u ovakvim situacijama podnosi kaznenu prijavu za ubojstvo. Znači, postupak se ne prekida odmah onog trenutka kada istražni sudac utvrdi da svi dokazi upućuju na elemente nužne obrane, što se u ovom slučaju i dogodilo.

U našem pravosudnom aparatu događali su se slučajevi da su osumnjičenici odsjedili i po nekoliko mjeseci u pritvoru čekajući da ih se na temelju istrage oslobodi optužbi za ubojstvo ili ubojstvo u prekoračenju nužne obrane. U ovom konkretnom slučaju, već prvi dokazi s mjesta zločina ukazuju na čisti očajnički potez starca da zaštiti goli život. Ubijeni Vladimir Tihonski bio je azilant iz Rusije koji je pobjegao iz prihvatilišta u Kutini. U kuću starog bračnog para upao je naoružan automatskim oružjem, odjeven u maskirnu uniformu. Dokazi jasno upućuju na to da je napadač puškom pucao po kući dok je prilazio, a tragova pucanja ima i u kuhinji. – U kući je zatečena puška M-48 i sve je puno čahura od ispaljenog streljiva. Obitelj Žugečić je morala biti na kriminalističkoj obradi, ali je donesen zaključak da su oni napadnuti i da je Dragutin pribjegao klasičnoj samoobrani.

Slijedeći slučaj je kada je tijekom brutalnog premlaćivanja bogati romski trgovac Silvio Černe uspio dohvatiti pištolj kojim je ubio provalnika Roberta Čavića(34) te ranio Antona Kopčića(37) 2. lipnja 2005. u spavaćoj sobi u njegovoj kući. Državni je odvjetnik odustao od daljnjeg progona.

Donosimo i usporedbu s drugim državama u problematici samoobrane:

  • Velika Britanija, zakon odobrava pravo na obranu i samoobranu u slučaju koji bi inače bio nezakonit kako bi sačuvali vlastiti ili tuđi život te spriječili zločin nad nekom drugom osobom.
  • Australija samoobrana je dozvoljena u slučaju smrtne opasnosti kad je riječ o osobi, te u manjem opsegu kad je riječ o napadu na nečiju imovinu ili neku drugu materijalnu vrijednost
  • Švedska samoobrana se ne kažnjava ako je osoba u pogibelji ili ako se nije ponašala “izrazito protuzakonito” u vezi s tim što se branilo
  • SAD u samoobrani je dozvoljena uporaba razumne sile kako bi se zaštitio vlastiti život, ali i život drugih osoba (pojedine savezne države imaju razne specifikacije samoobrane)
  • Izrael nedavno je bio predložen zakon prema kojem se može i kradljivca stoke upucati

Sve u svemu zaključak je da i ako nema prekoračenja samoobrane, slučaj se mora istražiti i podnosi se prijava za ubojstvo. Na kraju se ukoliko se dokaže da nije bilo prekoračenja samoobrane počinitelj ne procesuira. To ipak nije tako bezazleno jer su pojedinci znali provesti vrijeme u pritvoru do okončanja istrage pa bi se vratili na uputu gospodina Hadžiabdića, da je najbolje rješenje izbjeći sukob i prijaviti policiji, naravno ukoliko postoje okolnosti koje takvo nešto dopuštaju da se ugrozi vlastiti život ili imovina.