HNS BiH optužio Svena Alkalaja za bezočne laži

HNS BiH: oštro osuđujemo Alkalajev politički manifest u Vijeću sigurnosti UN-a

Smatraju iz HNS-a da jednostrano nametanje radikalne bošnjačke vanjske politike SDA- Bisera Turković i Sven Alkalaj ne vodi dobru za BiH

Na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Bosni i Hercegovini, koja je održana u srijedu, 2. studenoga u New Yorku, Sven Alkalaj grubo je zlouporabio poziciju veleposlanika BiH pri UN-u.

HNS BiH naglašava kako Alkalaj nije govorio uime države Bosne i Hercegovine, a pogotovo ne uime hrvatskoga konstitutivnog naroda.

Alkalaj je svojom zadnjom izjavom u osobnom svojstvu dobio podršku isključivo najradikalnijih bošnjačkih predstavnika koji kontinuirano zagovaraju kršenje Daytonskoga sporazuma, čime je ponovno dokazao da je njihova marioneta.

Jednostrano nametanje radikalne bošnjačke vanjske politike SDA i Bisere Turković te uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva u posljednje četiri godine, nepopravljivo šteti ugledu Bosne i Hercegovine i odnosima s našim najvažnijim partnerima.

Njegove bezočne laži na račun Visokoga predstavnika i njegova ureda, hrvatskih političkih stranaka i susjednih država, opasan su presedan i dodatno izoliraju položaj naše države u svijetu.

HNS BiH podsjeća kako je Visoki predstavnik odluku donio nakon što su vodeće bošnjačke političke stranke godinama pregovarale u lošoj vjeri i bojkotirale postizanje dogovora o izmjeni izbornoga zakonodavstva.

Zbog neustavnoga izbornog procesa, bošnjačke stranke hrvatskome konstitutivnom narodu – ali i Židovima, Romima i drugim manjinama – određuju političke predstavnike u najvažnijim institucijama.

HNS BiH podsjeća da su u posljednjih dvadeset godina izabrana tek dva pripadnika nacionalnih manjina u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Sva ostala mjesta u Klubu ostalih su dosad zauzimali izaslanici koji su izabrali Bošnjaci i koji se, prečesto, lažno predstavljaju i mijenjaju svoje opredjeljenje svake četiri godine.

Odlukom Visokoga predstavnika nisu smanjena prava pripadnika manjina. Upravo suprotno, pripadnicima manjina povećani su izgledi na legitimno predstavljanje kroz povećanje broja sa sedam na jedanaest izaslanika u Klub ostalih.

HNS BiH još jednom poziva sve legitimne političke predstavnike na žurno formiranje vlasti, stabilizaciju političke situacije te na donošenje ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se svi građani naše države, neovisno o njihovu identitetu, mogli na izborima kandidirati na svim položajima u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava.

HNS BiH poziva na odustajanje od radikalnih politika i vraćanje konsenzusu u vanjskoj politici. Jedino se na taj način najbolje štite suverenost, teritorijalni i institucionalni integritet Bosne i Hercegovine.