FOTO: Svečano obilježena 31. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

Foto: HNS

Nakon niza svečanosti održanih diljem Bosne i Hercegovine proteklih dana, večeras je u Mostaru održana središnja i završna svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH.

Središnja svečanost povodom obilježavanja započela je u jutarnjim satima u Mostaru, postrojavanjem Oružanih snaga BiH u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom sv. Ivana Krstitelja.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je večeras Svetom misom u katedrali Marije Majke Crkve za poginule i umrle branitelje, potom mimohodom sa ratnim zastavama, od katedrale do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće

Vijence je položilo izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo braniteljskih udruga HVO-a, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske.

Na završnoj svečanosti, osim dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina u BiH, nazočili su i umirovljeni generali i visoki časnici, ratni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici HVO-a, predstavnici braniteljskih udruga.

Svečanost je završila predstavljanjem knjige pod nazivom “Poginuli, nasilno odvedeni i nestali u Domovinskom ratu, Bugojno 1991.-1996.”, autora Josipa Kalaice.

Tekst i Foto: HNS