
Hercegovina je dio male zemlje velike raznolikosti i njezina, još uvijek do kraja neotkrivena kuhinja, nudi mnoštvo užitaka. Hrana se u Hercegovini priprema polako, u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor. Danas jela, koja su bila sastavni dio svakodnevne prehrane u Hercegovini, servirana u skromnom drvenom posuđu simboliziraju stari način života.
Područje Hercegovine se nalazi pod direktnim utjecajem Jadranskog mora. Veliki je tu broj sunčanih dana. Mostar ima 2290 sunčanih sati, a južna Hercegovina je još sunčanija te spada u najsunčanije krajeve u Europi. Zbog svega toga vinogradarstvo ovdje ima tisućljetnu tradiciju. O tome svjedoče mnogi povijesni arheološki spomenici još iz rimskog doba na kojima nalazimo uklesane listove vinove loze i grozdova.
Hercegovačka jela na kojima su odrasli naši stari i danas su posebna delicija. Mnogi dolaze na područje Hercegovine kako bi uživali u izuzetnoj tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji , a još kada tome dodamo pogodnu klimu i mjesta neopisive prirode poput Blidinja doživljaj je neopisiv.
Najznačajnija tradicionalna jela Hercegovine su: Pura lučnica raštika sa suhim mesom, kiseli kupus i sarma, janjetina ispod sača, (peke) ili s ražnja, japrak i dolma, brudet, uštipci, kuke, izljevača s krompirom ili zeljem, starinski žuti kolač, krompir polke, čvarci …
blidinje.net