Foto priča: HERCEGOVAČKA JELA NA KOJIMA SU ODRASLI NAŠI STARI I DANAS SU POSEBNA DELICIJA

Hercegovina je dio male zemlje velike raznolikosti i njezina, još uvijek do kraja neotkrivena kuhinja, nudi mnoštvo užitaka. Hrana se u Hercegovini priprema polako, u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor. Danas jela, koja su bila sastavni dio svakodnevne prehrane u Hercegovini, servirana u skromnom drvenom posuđu simboliziraju stari način života.

Područje Hercegovine se nalazi pod direktnim utjecajem Jadranskog mora. Veliki je tu broj sunčanih dana. Mostar ima 2290 sunčanih sati, a južna Hercegovina je još sunčanija te spada u najsunčanije krajeve u Europi. Zbog svega toga vinogradarstvo ovdje ima tisućljetnu tradiciju. O tome svjedoče mnogi povijesni arheološki spomenici još iz rimskog doba na kojima nalazimo uklesane listove vinove loze i grozdova.

Hercegovačka jela na kojima su odrasli naši stari i danas su posebna delicija. Mnogi dolaze na područje Hercegovine kako bi uživali u izuzetnoj  tradicionalnoj hercegovačkoj  kuhinji , a još kada tome dodamo pogodnu klimu i mjesta neopisive prirode poput Blidinja doživljaj je neopisiv.

Najznačajnija tradicionalna jela Hercegovine su:  Pura lučnica  raštika sa suhim mesom,  kiseli kupus i sarma,  janjetina ispod sača, (peke) ili s ražnja,  japrak i dolma,  brudet,  uštipci,  kuke,  izljevača s krompirom ili zeljem,  starinski  žuti kolač, krompir  polke, čvarci …

blidinje.net