FIFA: Tko je najbolji u jedanaestercima?

FIFA je, uoči polufinalnih okršaja između Hrvatske i Argentine i Francuske i Maroka, objavila podatke o tomu – koje od četvrtfinalnih momčadi najbolje izvode jedanaesterce.

Tako su dva od četiri četvrtfinala završila na penale, a prvi polufinalni par – Hrvatska i Argentina, upravo su tako došli do završnice.

Hrvatska je prvo Svjetsko prvenstvo odigrala tek 1998. godine, međutim nikada nije izgubila finalno raspucavanje.

Maroko je prvenstvo u Kataru najznačajniji uspjeh u povijesti, pa podataka otprije u ovom kontekstu i nema. Argentina je najviše puta slavila na penale, pet puta ukupno. Prvi put u četvrtfinalu SP 1990. u Italiji protiv Jugoslavije, a onda i u polufinalu na istom turniru protiv domaćina. Osam godina kasnije tako su izbacili Englesku u osmini finala, a 2014. u polufinalu Nizozemsku od koje su bili bolji i na aktualnom prvenstvu. Argentinci su jednom izgubili, i to protiv Njemačke u četvrtfinalu 2006. godine.

Hrvatska je druga na popisu, ostvarene su sve četiri pobjede, obje na posljednja dva prvenstva. Francuska je najslabija u ovoj kategoriji. Slavili su 1986. protiv Brazila i na prvenstvu koje su organizirali i osvojili 1998. protiv Italije. Potonji su se osvetili 2006. u finalu. Francuzi su poraženi 1982. u polufinalu protiv Njemačke.

Ako ćemo gledati povijest i naše uspjehe, poželjet ćemo ponovno penale. Naravno, nadamo se da ćemo utakmicu protiv Argentine riješiti i ranije, ali ako budemo morali… Sretno, Vatreni!