Dogodilo se na današnji dan 22. prosinca

Božićni Ustav– prvi demokratski Ustav u hrvatskoj povijesti (1990.) Obljetnica proglašenja prvog Ustava Republike Hrvatske obilježava se 22. prosinca. Tog je dana 1990. godine u 10:00 sati u dvorani Sabora Republike Hrvatske na Markovu trgu počela svečana sjednica svih triju tadašnjih saborskih vijeća na kojoj je proglašen Ustav. Cijeli proces započeo je u ljeto iste godine kada je, nakon prvih višestranačkih izbora održanih u svibnju, Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom, tada još dijelom SFRJ, donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava Republike Hrvatske. Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Za izradu tog ustava dr. Franjo Tuđman zadužio je Ustavotvornu komisiju od 212 članova, no većinu posla oko pisanja teksta obavila je manja grupa čiji su članovi bili Vladimir Šeks, Smiljko Sokol, Ljubomir Valković i Krunislav Olujić. Ta je grupa na čelu sa Šeksom otišla na dva tjedna u Haludovo, na otoku Krku i tamo pisala Ustav. U Saboru je toga dana bilo vrlo svečano. Bilo je malo mjesta za sve uzvanike koji su očekivali proglašenje novog hrvatskog Ustava, prvog ustava nakon slobodnih izbora i višestranačja i prvog demokratskog ustava u povijesti Hrvatske. Budući da je proglašen uoči Božića, taj se ustav naziva još i Božićni Ustav. Izvorni Ustav imao je 142 članka, a mijenjan je 1997., 2000., 2001. i 2013. godine. Povodom te sjednice Sabora izrađena je slika dimenzija 240 x 460 cm slikarice Jadranke Fatur, grupni portret svih prisutnih na sjednici. Danas se ta slika nalazi u Hrvatskom saboru. Ubrzo nakon donošenja Ustava uslijedila je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija komunističke jugoslavenske vojske, koja je bila praćena brojnim žrtvama i razaranjima, kao i višegodišnja okupacija trećine hrvatske zemlje.

Zbog sitne krađe u Londonu smaknuta Constantia Jones – 1738.
Vješanje je izvršeno na lokaciji Tyburn, tradicionalnom londonskom mjestu za takva događanja. Dana 22. prosinca 1738. godine smaknuta je na vješalima Constantia Jones, stanovnica Londona optužena za krađu. U trenutku smaknuća imala je otprilike 30 godina života i bavila se prostitucijom, a za krađu ju je optužio jedan od njenih klijenata.

Kako je Napoleon uspio već s 24 godine postati general? – 1793.
Zasluge za to unaprjeđenje stekao je u jednoj uspješnoj vojnoj operaciji, prvom velikom uspjehu u svojoj vojnoj karijeri. Dana 22. prosinca 1793. godine dogodio jedan od odlučujućih uspona u karijeri mladog Napoleona Bonapartea. Naime, on je unaprijeđen u čin generala, premda su mu bile svega 24 godine. Zasluge za to unaprjeđenje stekao je u jednoj uspješnoj vojnoj operaciji, prvom velikom uspjehu u svojoj vojnoj karijeri. Radilo se o oslobađanju francuskog grada Toulona.

Praizvedba Beethovenove Pete simfonije – 1808.
Petu simfoniju nazivaju i sudbinskom zbog njenog karakterističnog dramatičnog početka. Dana 22. prosinca 1808. godine održana je u Beču praizvedba Beethovenove Pete simfonije.

Prvi let najbržeg mlaznog zrakoplova u povijesti – 1964.
Pilot aviona izjavio je da prava maksimalna brzina SR-71 još uvijek nije poznata, jer nitko još nije davao gas iznad 3,3 Macha. Dana 22. prosinca 1964. godine svoj prvi let izveo je slavni zrakoplov SR-71 Blackbird, koji sve do danas drži svjetski rekord u brzini za mlazne avione. Naime, najviša brzina koju je taj zrakoplov postigao iznosi oko 3.530 kilometara na sat, odnosno oko 3,3 Macha. Taj zrakoplov drži i rekord u maksimalnoj postignutoj visini od 25.929 metara, što nijedan drugi mlazni zrakoplov ne može kontinuirano održavati.

Ubijen borac za očuvanje amazonskih prašuma i radničkih prava – 1988.
Sudjelovao je u radničkom pokretu koji se borio za prava skupljača kaučuka. Chico Mendes, brazilski društveni aktivist i borac za očuvanje amazonskih šuma.

Otvorena Brandenburška vrata nakon rušenja Berlinskog zida – 1989.
Tijekom Hladnog rata Brandenburška su vrata pripadala Istočnom Berlinu tj. Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR). Na današnji dan 1989. godine omogućen je prolaz kroz Brandenburška vrata u središtu Berlina, nakon uklanjanja barijera između istočnog i zapadnog dijela tog grada. Otvaranje Brandenburških vrata imalo je veliko simbolično značenje, u smislu ponovnog slobodnog komuniciranja između Zapadnog i Istočnog bloka, koji su bili razgraničeni tzv. Željeznog zavjesom tijekom više desetaka godina.

Kloniran prvi kućni ljubimac (mačka CC) – 2001.
Projekt je financirala kompanija Genetic Savings & Clone, sa sjedištem u Kaliforniji. Dana 22. prosinca 2001. godine došao je na svijet prvi kućni ljubimac nastao kloniranjem. Radilo se o mački koja je nazvana CC, što je tumačeno kao kratica za CopyCat ili Carbon Copy. Ta je klonirana mačka nastala od genetskog materijala domaće kratkodlake mačke zvane Rainbow.

Janez Drnovšek postao predsjednikom Slovenije – 2002.
Predsjednički izbori na kojima je Janez Drnovšek pobijedio održani su u dva kruga. Dana 22. prosinca 2002. godine Janez Drnovšek postao je predsjednikom Republike Slovenije.