Dogodilo se na današnji dan 20 siječnja

Vremeplov

Začetnik engleske demokracije bio je Francuz (1265.)
Engleski parlament, u današnjem smislu te riječi, sastao se prvi put u povijesti 20. siječnja 1265. godine. Naime, prijašnja okupljanja sastojala su se većinom od aristokrata, a sudionici na njima nisu bili birani kao zastupnici. Naprotiv, u parlamentu koji je s radom započeo navedenog dana sjedili su i izabrani predstavnici gradova i okruga. Parlament o kojem je riječ sazvao je grof Simon de Montfort i to protiv volje kralja Henrika III. Naime, de Montfort je vodio pobunu protiv kralja tijekom Drugog barunskog rata (1263. – 1264.) nakon koje je postao de facto vladar Engleske.

Trgovac čiji su potomci zasjeli na prijestolja diljem Europe – 1794.
Potomci Françoisa Claryja još i danas vladaju Švedskom, Danskom i Norveškom. Na današnji dan 1794. godine umro je francuski trgovac François Clary, čovjek čije je potomstvo na prilično neobičan način uspjelo doći na prijestolja mnogih europskih zemalja. Naime, njegove dvije kćeri ušle su u rodbinsku vezu s obitelji Bonaparte, i to tako da se starija (Marie Julie Clary) udala za Napoleonovog starijeg brata Josepha (kralja Napulja, a zatim kralja Španjolske), a mlađa (Eugénie Bernardine Désirée Clary) bila je čak i Napoleonova zaručnica. Ipak, Napoleon je raskinuo zaruke s njom kako bi se oženio Jozefinom de Beauharnais. Eugénie Bernardine Désirée Clary zatim se udala za Napoleonovog maršala Bernadottea, koji je postao švedskim kraljem.

Kako je izgledala inauguracija najmlađeg predsjednika SAD-a? – 1961.
J. F. Kennedy je prvi i dosad jedini američki predsjednik rimokatolik. Na današnji dan 1961. godine svečano je inauguriran američki predsjednik John F. Kennedy, na tradicionalnom mjestu gdje su se održavali ti događaji – kod istočnog trijema zgrade američkog Kongresa u Washingtonu (od Reagana do danas održavaju se na suprotnoj strani te iste zgrade). Po čemu je Kennedyjeva inauguracija bila posebna? Kao prvo, Kennedy je bio najmlađi izabrani predsjednik u povijesti, a to je još više padalo u oči jer je na predsjedničkoj funkciji naslijedio Dwighta Davida Eisenhowera, koji je bio najstariji predsjednik do tada (imao je već 70 godina). Nadalje, Kennedy je bio prvi rimokatolik na poziciji američkog predsjednika, a i ostao je jedini do današnjeg dana.

Jedina plemkinja među kraljevskim suprugama u Europi – 1973.
Matilda se za svog supruga, današnjeg belgijskog kralja Filipa, udala 1999. godine. Dana 20. siječnja 1973. godine rođena je u Uccleu pokraj Bruxellesa.

Audrey Hepburn – humanitarka i oskarovka – 1993.
Audrey Hepburn je za svoj humanitarni rad odlikovana američkom Medaljom slobode. Na današnji dan 1993. godine umrla je znamenita glumica Audrey Hepburn. Smrt ju je zadesila u švicarskom gradiću Tolochenazu na obali Ženevskog jezera. Audrey je za ulogu u filmu Praznik u Parizu, u kojem joj je partner bio Gregory Peck, dobila Oscara 1953., a glumila je u još tridesetak filmova. Osim filmom Audrey Hepburn bavila se i dobrotvornim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje zbog čega ju je predsjednik Bush st. 1992. odlikovao Medaljom slobode.